2017-10-27
係路德圍呀哈利!多美食到不得之了!今晚豬先生豬小姐又尼到荃灣覓食啦!「韓閣」平民韓食之選happy friday晚上九點半 見到有幾班後生仔等位 我地又唔執輸先 成功渾入 齊齊等位哈哈環境雖然細小 座位唔多 最令我地印象深刻嘅係老闆娘事事親力親為 成件事好warm呀入座坐低後店員極速送上前菜 豬小姐愛魚仔 夠咸濕又夠麻甩 岩哂我!大韓無骨豬手夠哂地道 豬手既入味又軟腍 無牙都咬到哈哈 每件豬手都充滿骨膠原 皮同肉嘅分佈平均肥美啖啖肉嘅豬手被新鮮紫生菜 醃泡菜蘿蔔 生蒜同特製豆瓣醬同吃 滿口都是幸福感炸紫菜粉絲卷及炸豬肉餃子新鮮炸出 脆卜卜夠哂熱氣 豬先生喜歡紫菜粉絲卷 脆口惹味 點下茄汁食會無咁dry五花腩泡菜炒飯拼太陽蛋呈鮮艷橙紅色 面頭鋪上煎得靚靚嘅半熟太陽蛋只屬小辣 飯粒炒得偏腍及濕 口感一般但每啖飯都充滿五花腩嘅油脂香 油香十足 如果紫菜多啲 太陽蛋尼個打孖會更滿足呢水梨牛水冷麵係稠稠嘅醬汁中冰鎮住 夠哂冰凍麵條順滑幼細而且帶彈性 可選擇點蜜糖芥末醬或白醋去提鮮及配撘豬先生鐘意前者 酸甜又惹味 我就鐘意後者啦 點左後令味蕾refresh一下香梨清甜 牛口感偏向硬實 較有嚼勁
炸紫菜粉絲卷 炸豬肉餃子
五花腩泡菜炒飯拼太陽蛋
水梨牛水冷麵
水梨牛水冷麵
香梨清甜 牛口感偏向硬實 較有嚼勁 夏日必食!帶比人清新又透心涼嘅感覺
特飲
雖然味道不太特別 但可幸兩杯飲品飲落都唔太甜 豬小姐好怕個種入口甜到漏嘅感覺