2019-07-30
最近新發現咗一間好特別嘅火鍋店,成間店嘅裝修都係以音樂做主題, 細心觀察就會發現到好多樂器裝飾,仲有一個好大嘅螢光幕播住周杰倫演唱會,細問之下先發現原來餐廳真係同周杰倫有關,係佢朋友開嘅。和牛響鈴好juicy好有肉汁,外皮又夠鬆脆,仲有個脆炸鵪鶉腿都唔錯平時好少機會食到。火鍋湯底我哋揀咗北海道毛蟹鍋湯,成隻毛蟹去煮湯底感覺好奢侈haha!個湯一滾起就聞到超級香,而且飲落超級鮮甜清新,真係忍唔住一直飲。除咗湯底之外,連醬料都非常講究。有九宮格嘅醬料畀我哋調配岩自己口味嘅醬, 而且有啲醬料出面好少見!A5 日本和牛拼盤 一定係必試!可以試曬A5和牛多個部位,好適合牛魔王呀!用A5和牛放落湯幾秒就已經食得,肉質鮮美,入口即溶,配埋毛蟹嘅鮮甜湯底完全係享受!見到火鍋料都好新鮮,我哋之後忍唔住叫多個海鮮拼盤,有龍躉+鮑魚仔+海蝦。海鮮好新鮮,鮑魚仔好有口感煙煙靭靭,海蝦就結實彈牙,龍躉肉質夠嫩好鮮甜。平時食火鍋我都唔太鍾意食丸類,因為感覺普通而且好易飽。不過呢度既丸真係好推介!全部都係來自好出名嘅大埔振興,唔怪得咁好食啦。個人推介牛骨濃汁牛丸(好濃味嘅牛汁,夠晒彈牙同Juicy),冬陰公蝦球 (
平時食火鍋我都唔太鍾意食丸類,因為感覺普通而且好易飽。不過呢度既丸真係好推介!全部都係來自好出名嘅大埔振興,唔怪得咁好食啦。個人推介牛骨濃汁牛丸(好濃味嘅牛汁,夠晒彈牙同Juicy),冬陰公蝦球 (入面完全係冬陰功湯咁,辣辣地好滋味),豬骨濃汁貢丸同台灣三星蔥豬肉丸都唔錯。
雖然食完已經好飽,但因為個湯底真係太好味,所以我哋最後都有加面同烏冬食,務求將成個湯底嘅精華都唔放過哈哈哈。