星期日要食餐好,去左食日式燒肉放題,喺OpenRice揾左好耐先決定食呢間響日本燒肉,評論有好有壞,照俾次機會佢。用餐時間2.5小時,周日午市時間,第一位價錢$468另加一,第二位半價,加一以原價計算。小童都係半價。落單用QR Code,有刺身,壽司,燒肉,醬汁燒肉,海鮮,蔬菜,天婦羅及炸物,椒鹽燒,和食及烏冬,雪糕十大種類。1)刺身先黎一客冰鎮刺身拼盤,係有乾冰製造夢幻效果。海膽魚籽生蠔每人一隻,賣相吸引,生蠔好大隻,又新鮮又實淨唔會太鹹,海膽都唔差,唔太腥,上面撒上少少葱花。刺身整體質素算係咁,仲可以自己炙燒完先食,有以下各款:帶子:太薄切不過鮮甜有頭甜蝦:唔差北寄貝:正常油甘魚:薄切不過好肥美,魚味濃三文魚:正常劍魚腩:麻麻哋,唔夠肥美八爪魚:好韌日本每天空運魚生:落左兩次單都無黎到2)壽司冇胃口亦冇興趣試3)燒肉先黎一客燒肉拼盤,用哂紙仔指明咩肉打咩肉,好高級嘅感覺!米澤三元豚西冷:肉夠厚身不過唔韌,又好有豬味澳洲和牛胸腹:冇乜特別澳洲和牛肉眼:冇乜特別澳洲和牛西冷:澳洲和牛當中最好,味道唔錯美國牛肋骨:好韌手羽:麻麻骨付雞肉腸:係脆皮不過好油膩米澤三元豚腩片:超肥,不過好脆口

落單用QR Code,有刺身壽司,燒肉,醬汁燒肉,海鮮,蔬菜,天婦羅及炸物,椒鹽燒,和食及烏冬,雪糕十大種類。
刺身拼盤
1)刺身

海膽魚籽生蠔

帶子:太薄切不過鮮甜
有頭甜蝦:唔差
北寄貝:正常
油甘魚:薄切不過好肥美,魚味濃
三文魚:正常
劍魚腩:麻麻哋,唔夠肥美
八爪魚:好韌
日本每天空運魚生:落左兩次單都無黎到
甜蝦,帶子,油甘魚
2)壽司冇胃口亦冇興趣試

3)燒肉

燒肉拼盤
先黎一客燒肉拼盤,用哂紙仔指明咩肉打咩肉,好高級嘅感覺!
燒肉
米澤三元豚西冷:肉夠厚身不過唔韌,又好有豬味
澳洲和牛胸腹:冇乜特別
澳洲和牛肉眼:冇乜特別
澳洲和牛西冷:澳洲和牛當中最好,味道唔錯
美國牛肋骨:好韌
手羽:麻麻
骨付雞肉腸:係脆皮不過好油膩
米澤三元豚腩片:超肥,不過好脆口
牛舌片:好厚切,肉質都算彈牙

值得一提係呢啲肉類本身味道都唔錯(除左牛肉同手羽之外),不過點餐廳提供嘅甜醬油食就夠味。

4)醬汁燒肉

醬汁燒肉,海蝦,紐西蘭青口
醬汁燒肉就冇label,明顯肉類質素差啲,所以叫少少就上多多。主要食醬油味,肉質普遍韌,不過我覺得味道方面都好食,某些肉就鹹左少少。有醬汁安格斯牛肩胛肉眼薄燒,生薑汁澳洲肥牛薄燒,醬汁米澤豚肉薄燒,生薑豚肉薄燒,醬汁羊卷肉薄燒,生薑羊西冷薄燒,全部我都有叫,不過又好似無黎嗮,食完唔知邊樣打邊樣。

5)海鮮

海鮮好少選擇,海蝦都算爽脆鮮甜,紐西蘭青口就非常差,肉霉又無味。

6) 蔬菜

枝豆
試左好少,懶得燒。請恕未能盡錄。

燒菠蘿片:好香不過好酸
燒有機金菇同有機本菇:用錫紙兜裝住,質素可以
枝豆:就即食,好新鮮同大大粒

7)天婦羅及炸物

天婦羅及炸物
我基本上試嗮所有天婦羅及炸物。炸物好食,皮脆饀靚。天婦羅嘅炸皮就厚啲,不過都香脆。可惜冇蘿蔔蓉伴碟。
天婦羅
紫芋圓:如果芋頭味道濃d就更好
芝士年糕:芝士流心非常鹹香
日式炸餃子

8)椒鹽燒

只係試左雞軟骨串,雞軟骨好脆又唔細粒,我鍾意佢味道唔過鹹,啱啱好。請恕未能盡錄。

9)和食及烏冬

清湯豆腐鍋
由於冇乜菜食又懶得燒,所以叫返個鍋。清湯豆腐鍋得一磚豆腐,基本上係雜菜鍋,有大量娃娃菜,芋絲,一棵小棠菜,一片紅蘿蔔,一片日式魚蛋,好清淡,味道唔錯。之後encore多一個。牛腩牛筋就冇牛筋得碎牛腩,中伏,唔建議叫。請恕未能盡錄其他食品,我記得仲有兩款泡菜鍋,又有咖喱炸豬排飯等等。
牛腩牛筋
10)雪糕

Dreyers抹茶脆筒,芝麻雪糕,榴槤雪糕
紅豆雪條,藍莓雪條
Movenpick士多啤梨雪糕,芒果益力多雪條,紅豆雪條
對我呢個雪糕控黎講呢度簡直就係天堂。首先款式多,有脆筒,雪糕杯同雪條。居然有Dreyer's脆筒,真係非常正,面頭杏仁粒又大粒又香又脆,雪糕又滑又濃,窩夫餅就又甜又脆,我哋每人食左至少兩支,有抹茶同朱古力兩款口味。明治藍莓雪條都好香甜。仲有幾款香港製造嘅雪糕雪條,特別鍾意黑芝麻味雪糕,又香濃又滑,食落好似有粒粒芝麻咬,我encore左好多轉。另外仲有榴槤雪糕,味道就淡左少少。亦有幾款Movenpick雪糕杯。其他雪糕雪條味道都唔差,芒果益力多雪條(係芒果形狀既益力多味道雪條)好清新,係紅豆雪條雪得太硬。
自助甜品,沙律,前菜小食
除左以上食物,仲有少量自助甜品,沙律,前菜小食近門口。沙律有番茄同粟米沙律,質素過得去。前菜小食有中華沙律,泡菜,螺肉,正常啦。甜品有多款口味嘅迷你慕絲杯,我試左一杯,味道有啲假,基本上唔見有人攞。
中華沙律,番茄沙律
飲品全自助,有一個大雪櫃同吧枱。雪櫃有紙包綠茶,解茶,烏龍茶,韓式罐裝飲品(如鮮蘆薈樂,芒果汁),日本罐裝果味波子汽水,汽水啤酒。吧枱有熱茶,熱水,日本清酒,梅酒,柚子酒。
飲品
飲品
總括食物方面,雖然唔係話有咩特別正野任叫任食,不過普遍質素都可以接受。服務員態度好有禮,仲會主動幫手影相,收碟亦快手,食物基本上無漏單,上菜速度都可以接受。座位舒適,卡位靠窗望到街外景色,冷氣超勁,要靠飲熱茶保暖。我覺得都可以一試嘅。不過我同同行友人食完之後兩個鐘頭內先後肚痾,原因不明,之後再痾多一次,都唔算大件事。
2021-10-31
$400 (Lunch)
刺身拼盤
海膽魚籽生蠔