2015-06-23
自從2年前跟馬拉朋友去馬拉食正宗肉骨茶後,一直好懷念那濃濃嘅藥材味,有時都會用馬拉買返嚟嘅湯包料自己煲一煲慢慢嘆。有次睇雜誌見到原來九龍灣都有間東南亞口味嘅食店,雖然距離公司遠左少少,但我都抱住一試無訪嘅心態嚟試下,試過呢度嘅肉骨茶和海南雞後,都會食過番尋味。中午時間真係周圍都咁多人,而呢間小舖真係幾細下,每次嚟都要等位,好在佢流轉得快,等左15分鐘左右就有位。餐牌都算多選擇,但我之前試過檳城蝦麵,覺得同我喺檳城食嘅相差好遠,所以我嚟襯都係叫海南雞或肉骨茶用瓦煲載住嘅肉骨茶,離遠都聞到香味,索一索舒筋活絡。裡面有三條一字骨、二個大冬菇、二粒豆腐卜、一條生菜、半條油條,每次都好standard食肉骨茶我喜歡馬拉口味,夠重藥材味。而唔似新加坡嘅一味偏重胡椒味。呢煲肉骨茶湯底係接近馬拉口味,雖然無馬拉食到嘅味道咁濃,無咁重藥材味,但都仍然有好香嘅當歸杞子味,香港人可能會比較易接受啲。我亦愛食佢嘅一字骨,夠淋。冬菇夠滑同夠入味,豆卜更加不用講,索晒啲湯底味,一流呀。冬天飲完一身暖晒,夏天飲完出身汗,以熱制熱,總之一年四季都岩飲啦。肉骨茶可配白飯或米線或米粉,個人就喜歡配飯啦。