2013-11-23
頂級尊貴 豪吃傳聞中嘅北斗翁頂級火鍋料理打邊爐真係一個秋冬必做的動作,一班人暖lup lup 坐埋一齊烚下烚下真係好爽。人大了,對打邊爐的要求愈來愈高。從前係屋企樓下吃個$98邊爐任食任飲已經好幸福。現在就追求靚野正野。尋鮮味。要尋找靚野正野食的我,今次泥到傳聞中嘅頂級火鍋店。點解係傳聞,因為我有一個好中意曬命嘅朋友成日曬自己係這裡打邊爐。餐餐都要幾千。但我未去過,所以就定佢為傳聞店!哈,王天不負有心人。今次終於比我試到佢傳聞中的北斗翁頂專火鍋料理位於利舞臺19樓的北斗翁頂尊火鍋料理單看裝潢已經夠派頭,還要讚其抽風系統超好。入到去感覺乾爽而且無濃的火鍋味。坐位都分得好開,而且枱與枱之間距離很足多。舒適度已經攞滿分。第二讚係服務夠細心,加水加茶換碟永遠係你想叫人之前已經做左,真係快人一步理想達到。d staff 又nice 又有禮貌,d 器皿又乾淨企理。平時火鍋會食到打囇仗咁,泥到北斗翁食到最後都整整齊齊。仲有調味小櫃應有盡有,混個靚汁準備開動!一坐低叫左野飲先,先來個酸梅湯醒胃,足料酸酸may may . 絕非糖水湯, 一揸$58,抵飲!之後仲試了竹庶矛根,清清甜甜,十分適合解油膩.龍
仲有調味小櫃應有盡有,混個靚汁準備開動!
一坐低叫左野飲先,先來個酸梅湯醒胃,足料酸酸may may . 絕非糖水湯, 一揸$58,抵飲!之後仲試了竹庶矛根,清清甜甜,十分適合解油膩. 龍蝦魚生拼盤
之後好快就上了第一道美食!就係打邊爐總會吃的sashimi !! Woo! 今次的魚生拼盤絕不惹少! 係重頭戲原隻龍蝦魚生拼盤($1,188),一出場驚艷全枱,重點當然係超新鮮龍蝦剌身一隻,單睇這個龍蝦都已經feel 到佢有幾豪氣!龍蝦平時都有機會吃,但龍蝦剌身小妹都係第一次吃到。爽甜味美,讚不絕口!除了龍蝦剌身外,還有象拔蚌,三文魚、鱆紅,劍魚、希靈魚、件件都成1 cm 咁厚,啖落啖啖鮮甜味,厚切果然係最正!龍蝦魚生拼盤足四至六位用,一人一件唔洗爭,剌身即叫即整,新鮮到不得了!而且吃得出選料一定係靚貨!
前菜剌身已清碟,就上火銅湯底了!當晚試上了一個皇牌湯底,就係鮮茄粟米龍蝦湯($288),咪以為得個名,真係撈到成隻龍蝦咖!湯底真係鮮甜到爆!淨飲都掂!配上火鍋靚料,肯定無得彈!粟米都勁甜! 鮮茄粟米龍蝦湯
另一個湯底是 招牌鴛鴦鍋($108),組合了秘製沙嗲鍋 和皮蛋香茜鍋 ,沙嗲非常香濃惹味!滾一下個味已經很突出了!皮蛋元茜清甜而且足料! 金牌手切肥牛
湯底介紹完!到底今餐有咩餸先!為了滿足我這個牛魔王!當然第一時間先捧上北倒翁金牌手切肥牛啦!今次試了脊位 ($228)和邊位($228) ,兩者的口感度有所不同,個人喜歡脊位,肥瘦平均,雪花紋靚,而且油感豐富,快手過一過湯後吃,超級嫩溜, 邊位比較有口感,都係超水準之作! 桂花蚌($128) 鮮甜爽口又大件,而且一碟份量很多,絕對不欺場。過一過龍蝦湯鮮味出曬泥!
我一四個女人加個男人,見到 花膠筒($158)真係搶住吃!食花膠的火鍋果然不同凡響!花膠放龍蝦湯煮特別甜特別矜貴!煮耐d 就更棉更膠啊! 鎮店水餃王
介紹完三樣我超推介配料後仲要介紹佢地個超超超推介的 鎮店水餃王($108),這個水餃妙就妙在佢本身已經好大隻!大概係平時吃開的1.5 倍,再講內涵。水餃內全部都係鮮蝦!多到好似會爆咁咖!但皮又多薄!但又可以包得好實唔會散!就算係滾到最後,粒水餃都無散開咖! 黃沙豬膶併鮮鵝腸
接住介紹重口味美食! 黃沙豬膶併鮮鵝腸($108),我是豬膶迷泥咖!對豬膶的要求很高!最怕係煮完實到爆那種,最喜歡咬落棉棉地的黃沙膶!北斗翁這個豬膶唔知點形容,總之一個字正!到於新鮮鵝腸真係好好味、喜愛者必吃呀!
喂喂喂!Joanna 姐你淨係食肉好似唔健康喎!哈!既然係咁。食返個日式野菜籃($88),清下腸胃!日式野菜籃分量大,種類又多!菜的選擇多變,一籃齊曬菇同菜!正!
日式野菜籃
仲有個港人打邊爐必吃 炸響鈴($58),這裡的 炸響鈴都係殿堂級水準作!加個甜酸醬吃係超級享受!記得過湯1秒好走。先食到個種脆口又有湯的感覺!
還有脆肉鯇骨腩片($98) 同爽滑蟹籽蝦滑($98) 脆鯇腩片真係好脆口又甜!蝦滑都彈牙麥口! 脆肉鯇骨腩片 ,爽滑蟹籽蝦滑
正堂我已經飽到坐係度時。。出現了傳説中的千歲爺壽包($18) . 真係大到不得了!講真同長輩泥慶生咁大個壽包真係威!這個壽包都做得好出色,包皮真係軟熟得泥有彈性,蛋黃分量又做得健康左。半隻剛好!蓮容香棉,仲好有光澤,味道清甜剛好不會膩,永準之上! 千歲爺壽包
北斗翁環境舒適,服務又係頂級,配料又頂級好味,而且分量又足,連個甜品都做到一絲不苟!
講真望落去碟碟一百以上好似有點貴,但質素咁高又咁新鮮,仲要唔會有一大堆菜放係碟底扮多,而係碟碟都真係咁多。一百蚊真係抵比啦!頂級火鍋,真係無叫錯!下次朋友,家人生日泥北斗翁豪返下。食埋個高質壽包就爽啊!
Other Info. :