2006-04-19 19 views
同個波友打完乒乓波成十點幾,兩條友又累又鬼咁肚餓,都唔諗住話去搵d好野食,是但去附近搵間舖頭填飽個肚為上策。強記在灣仔屹立了冇幾十年都有十幾年,口碑一向都唔錯,燒味尤其出名。正因如此,亦因為太夜唔想話叫餸食飯,所以我只係叫一碟切雞燒肉飯雙拼,多汁多彊溶,整多杯凍奶茶。朋友就只係要牛什粉同凍奶茶。一陣,大大碟既雙拼飯送到,果然係好多汁同埋好多彊溶,淨係彊溶送飯都掂。切雞好鮮味,嫩滑,仲有好多油;燒肉皮脆,肥瘦適中。估唔到凍奶茶都幾濃幾滑,有水準!如果講食燒味,在我心目強記在灣仔都算係數一數二。也有問波友既牛什粉如何,得到既答案亦是正面的。當然,在這老字號既食店,一班老臣子侍應既服務唔會做得太完美,但我覺得他們都算是交足功課,起碼唔係偷懶呀!