2024-06-30
差不多有三年無來九龍香格里拉食自助餐,聽講變化好大所以來試下首先聽聞邀請咗啲名店如麥奀記和鏞記雲吞都幾好食(無要麵)純鮮蝦無加豬肉但另外一間名店鏞記比較失色,本身最出名嘅燒鵝又無,其他燒味都ok嘅但就唔算特別,感覺有啲嘩眾取寵本身凍海鮮無咗生蠔(扣分)另外海鮮補充無以前咁快壽司刺身正常無驚喜,無馬刀貝和吞拿魚(但有免治吞拿魚蓉)但都叫有啲水準除了燒牛肉仲有斧頭扒和羊架外仲有韓燒,斧頭扒好正值得推介蒸海鮮糯米飯好足料,有鮑魚、蝦、蟹、大蜆等等……不過位置就比較隱蔽中式燉湯,呢個好正餐廳主題係斯里蘭卡,提供一啲南亞風味海鮮但唔算太出色另外仲有海南雞和肉骨茶,比較適合長者西式食物方面試咗海鮮飯,飯比較硬係正常,因為西方國家米飯口感偏硬,基本上大酒店嘅廚師會跟正宗做法,另外試咗個洋蔥湯偏甜我接受唔到飲品方面就最正,除了餐茶外仲有果汁涼茶,不過我只係飲果汁總結:某啲位係差咗(凍海鮮)新增嘅鏞記和麥奀記應該做唔到本身水準,希望將來會改進,另外食評係重新發布,當日除了OpenRice折扣優惠外並無其他優惠或者邀請😃
首先聽聞邀請咗啲名店如麥奀記和鏞記
雲吞都幾好食(無要麵)純鮮蝦無加豬肉
本身凍海鮮無咗生蠔(扣分)另外海鮮補充無以前咁快
除了燒牛肉仲有斧頭扒和羊架外仲有韓燒,斧頭扒好正值得推介
中式燉湯,呢個好正
餐廳主題係斯里蘭卡,提供一啲南亞風味海鮮但唔算太出色
另外仲有海南雞和肉骨茶,比較適合長者
飲品方面就最正,除了餐茶外仲有果汁涼茶,不過我只係飲果汁