2022-08-13 1483 views
行山老友極力推介點可以鼓勵唔做運動既大家郁動一下筋骨,試下踏出第一步去多做運動去努力💪🏻消脂?竟然都係要靠食我哋一行12人朝早8:30喺西貢海下灣出發,行咗大概四個鐘,大概午飯時間果陣就會經過依間客家菜餐廳🍴,好彩有開門真係極力推介!今次叫嘅餸都係靠朋友老馬識途,佢嚟咗不下數十次,梗係由佢發板啦!佢點咗客家豬腩肉,黃酒炆雞,古法蒸鴨,香煎號仔餅,花生炆雞腳,客家炒飯,客家釀豆腐同客家炒米粉!我最鍾意啲客家豬腩肉,客家豬腩肉首先拎出嚟嗰陣已經好吸引,豬肉皮同脂肪同一層層肉係真係好似細個讀書果陣教科書📗介紹既傳統靚靚豬腩肉嘅樣,一層接一層未食之前真係可以好似藝術品咁觀賞一下。我平時好少食油膩嘢,但見到依碟梅菜扣肉都忍唔住食咗兩舊,豬肉食起上嚟一啲都唔油膩,再加上面頭嘅梅菜,仲有啲精華梅菜汁,簡直係撈飯絕配!係行完山補充體力嘅最佳方法!仲有不得不提,喺呢度仲係用傳統嘅公雞碗碗碟碟,所以我都忍唔住影咗一啲相。呢度嘅茶亦都好好飲,飲得出茶葉係靚野,茶係好傳統好濃郁,仲係無限添飲嘅食到咁上下我哋周圍望下打吓卡,竟然見到店鋪晒豬腩肉,所以嚟到呢度記得一定叫豬腩肉啊,係自家製㗎,喺第二度食唔到㗎。哈哈
行山老友極力推介

,一層接一層
仲有不得不提,喺呢度仲係用傳統嘅公雞碗碗碟碟
$160 (Lunch)