2020-09-09
最近疫情稍為放緩,出面都多咗好多人食飯。最近都比較遲收工,返到去又唔想煮嘅話,就去咗尖沙咀一間專門食燒鵝嘅餐廳,叫咗幾份外賣。呢間餐廳叫「裕・鵝莊」,打正旗號買嘅係深井裕記燒鵝。原來係呢間咁出名嘅燒鵝店嘅副線,餐廳嘅設計好新穎,佔地2000幾呎,亦都好符合現代年青人嘅口味。聽講以前老人家好鍾意去深井裕記食燒鵝,不過始終都係好遠,令到好多後生嘅都好卻步。呢一間餐廳喺尖沙咀嘅亞士厘道,距離地鐵站只係5分鐘嘅路程,行完街嚟食都夠晒方便。而且佢位於內街,所以人流都唔算係非常多。地方整齊, 十分闊落。絕對冇懷舊嘅感覺!而且店員好有禮貌,這一點值得讚許。餐牌嘅選擇非常之多,除咗一如以往嘅燒味之外,仲有好多小菜選擇,令人眼花撩亂。燒鵝例牌選用約90日大的自家養鵝,醃製連入爐燒需時約1-2日,很花功夫。而今次幸運地有鵝髀!這部分較為肥美,而且真係啖啖肉,脂肪經明火燒香後逼出油份,整體皮脆而且味道較為香濃,充分食到燒鵝的油香味。除了燒鵝之外,其他小菜都好出色。豉油王鵝腸鵝腸嘅感覺都係啲內臟,又冇益嘅嘢。但係對於屋企人來講就係一個非常好嘅佐酒小菜。每條鵝腸都被醬油充分包圍着,豉油香呢種感覺絕對唔係普通家常
燒鵝例牌
除了燒鵝之外,其他小菜都好出色。
鵝腸嘅感覺都係啲內臟,又冇益嘅嘢。但係對於屋企人來講就係一個非常好嘅佐酒小菜。每條鵝腸都被醬油充分包圍着,豉油香呢種感覺絕對唔係普通家常小菜可以煮到。
另外呢款滷水雙拼都係屋企附近買唔到嘅小挫折。海蜇嘅爽滑,配合掌翼的味道,食到人津津樂道。
柚子骨
柚子骨比我出乎意料的好,因為每一條排骨肥瘦適中。封上柚子汁後,酸酸甜甜又開胃!最適合夏天呢啲冇乜胃口嘅季節。
不得不提,由外賣拎到返屋企,有時都好擔心貨不對辦,但係餐廳嘅小菜都一啲都唔馬虎。每一份都包得精緻,唔會話因為外賣而求其了事。
以後想食燒鵝嘅話,唔需要再山長水遠入深井。近近地喺鬧市之中,亦都有一個非常之好嘅選擇。