2017-05-15 296 views
去完日本無耐,心思思想食返日本野,咁岩見到屋企附近開左間新既日本菜,又有我最掛住既鰻魚飯,一於同朋友黎食下一打開menu,發現原來都有唔少既港式菜選擇,唔係凈係得日本野,選擇都幾多,不過一場黎到,梗係要試佢d重頭菜, 鰻魚飯啦原條蒲燒鰻魚飯真實條鰻魚同圖片一樣咁大,絕無欺場,食落去口感好豐富結實彈牙,同平時食開果d鰻魚口感比較單薄既鰻魚差好遠,就算用筷子夾開都要整幾下先分得開,而鰻魚汁如果可以再多d同鰻魚可以再熱返少少就更佳鰻魚炒飯整餐入面我最中意呢道菜,厚實鰻魚切粒,配上香口既汁料同煙un珍珠米,加上炒得好有鑊氣,上菜時熱度十分足夠,因此好快已經清哂野菌炒雜菜呢味菜帶俾我唔少驚喜,平時係街外食既椰菜通常炒得比較淋,但可能因此佢爆炒既關係,椰菜仍然保持鮮綠,而冬菇亦採用左鮮冬菇,食落唔會好硬好un炸魷魚雖然經過油炸處理,但魷魚咬口仍然十分彈牙,唔會太多炸粉,而且魷魚都算大條麵豉湯平時係街到飲既麵豉湯都好咸好濃味,但呢到咸淡適中,仍然保持麵豉香味,味道不俗

原條蒲燒鰻魚飯

鰻魚炒飯