2017-12-27 206 views
BOXING DAY 的晚上我係都冇諗過今日食咩好既咁我上網望下深水步區有咩嘢食可以食下 而我係未食過去試下食啦咁就搵咗呢間叫保食屋既餐廳既呢間餐廳既位置其實都唔就腳既但唔算遠 離地鐵站幾條街咁咁我見到佢有個一人火煱就試下啦但黎到其實份量比較少既冇乜嘢食咁份量比較少烏冬要再加五蚊所以接近七十蚊既價錢啦唔抵食仲有叫咗個吉列滑蛋豬呢個反而幾好味份量都多既個豬炸得唔錯 唔太油仲有啲姑既佢係個餐仲會跟返兩杯嘢飲罐裝唔駛加錢但其他嘢飲要加錢熱奶茶要加兩蚊
BOXING DAY 的晚上

罐裝唔駛加錢
但其他嘢飲要加錢
熱奶茶要加兩蚊
2017-12-26
$62.5 (Dinner)
滑蛋吉列豬
2017-11-06 141 views
天氣有啲涼,黎到深水埗,想食日式sabu sabu,行過見到呢間有一人一鍋就入去試下。價錢六十幾蚊,有牛肉/豬肉、粟米、菜、豆腐、芝士魚蛋、飯/烏冬、包埋嘢飲,真係好抵。我首選豬肉,半肥瘦,脂肪層涮完好香脆,不肥膩。烏冬彈牙,唔係淥淥下爛晒果啲。佢哋既炸物都好好味,炸生蠔、炸年糕、炸魷魚鬚都好香口又能保持個心都仲多汁鮮甜。另外鰻魚炒飯都係不錯既選擇,炒得夠香又唔會太鹹。估唔到價錢經濟都可以食到有質素既嘢。
另外鰻魚炒飯都係不錯既選擇,炒得夠香又唔會太鹹。
估唔到價錢經濟都可以食到有質素既嘢。
2017-11-04
Type of Meal
Dinner
2017-11-02 115 views
今日夜晚行開深水埗,就去咗一間叫保食屋嘅日本餐廳食晩飯一開門,見到入面咁少人嘅?唔通又會中伏?但係行到門口,冇理由唔試下架?就抱住一試無妨嘅心態入去啦一入到去,坐位都算幾闊但係位就唔算太多!不過因為冇咩人,所以都坐得幾舒服!入面嘅店員淨係得一個男仔,但係佢嘅服務態度好好👍🏾👍🏾👍🏾食物方面, 我哋叫咗一個原條浦燒鰻魚飯$88同埋一個親子飯$52 兩樣食物都好快送到!跟餐仲送麵豉湯或者可樂我哋仲另外追加咗兩隻吉列蠔試下每隻加四蚊😋😋😋首先,個店員就攞咗一碗麵豉湯同埋一罐coke zero畀我哋個麵豉湯好夠熱,唔會好似出面啲日本餐廳咁,暖暖哋或者係凍嘅抵讚👍🏾👍🏾👍🏾當食物嚟到嘅時候,我完全被鰻魚飯既份量嚇親,條鰻魚仲長過我隻手板😱😱😱不過個人嚟講,唔太鐘意佢個鰻魚汁,因為太多同埋太甜,但係我自己用筷子抹減d,味道就好好多了或者下次嚟嘅時候,可以考慮叫佢小汁而個親子飯,雞扒份量非常之多!每一塊雞扒都煎得好香口,非常好食!👍👍而個蛋亦都唔會太老或者太生!炸蠔,其實就係平時放題食嗰啲炸蠔!冇咩特別話好食或者唔好食,但係價錢方面,真係非常值得一讚,只係4蚊一隻😨😨😨😍😍😍價錢方面,以晚餐黎講都算
今日夜晚行開深水埗,
就去咗一間叫保食屋嘅日本餐廳食晩飯
一開門,見到入面咁少人嘅?
唔通又會中伏?
但係行到門口,冇理由唔試下架?
就抱住一試無妨嘅心態入去啦

一入到去,坐位都算幾闊
但係位就唔算太多!
不過因為冇咩人,所以都坐得幾舒服!
入面嘅店員淨係得一個男仔,
但係佢嘅服務態度好好👍🏾👍🏾👍🏾

跟餐仲送麵豉湯或者可樂
我哋仲另外追加咗兩隻吉列蠔試下
每隻加四蚊😋😋😋

個麵豉湯好夠熱,
唔會好似出面啲日本餐廳咁,
暖暖哋或者係凍嘅
抵讚👍🏾👍🏾👍🏾

不過個人嚟講,唔太鐘意佢個鰻魚汁,
因為太多同埋太甜,
但係我自己用筷子抹減d,味道就好好多了
或者下次嚟嘅時候,可以考慮叫佢小汁

而個親子飯,雞扒份量非常之多!
每一塊雞扒都煎得好香口,非常好食!👍👍
而個蛋亦都唔會太老或者太生!

炸蠔,其實就係平時放題食嗰啲炸蠔!
冇咩特別話好食或者唔好食,
但係價錢方面,真係非常值得一讚,
只係4蚊一隻😨😨😨😍😍😍

價錢方面,以晚餐黎講都算係幾平嘅價錢
$148 兩個人😍😍😍

但係如果以深水埗區,就中間價位
另外,係服務水平同埋食物質素方面都係唔錯嘅
2017-10-14 115 views
很美味,服務態度非常好,用餐前餐廳還有人畫了一幅畫送給我,令我的用餐心情更好!地理位置優越,交通非常方便。價錢也相當合理,食物質素不錯,上菜速度快,環境舒服,乾淨衛生,值得一吃!
日式牛肉飯
2017-10-14
$50 (Lunch)
日式牛肉飯
2017-09-09 154 views
深水埗日式餐廳唔算多,呢間位置遠離市中心,位置幾遠下,但好彩佢門面裝修幾亮麗,吸引到我去試。 12點去食 冇咩人,入面唔大,但算企理舒服,有卡位,但價錢係區內來說都算貴,set lunch 都50蚊。 叫左個大板豬扒飯,自己未食過,覺得幾吸引,有木魚不過唔算多,可以再多啲,有沙律醬但又略嫌多左啲,食落過酸,有燒汁,個豬扒反而有啲失望,係吉列個種,唔係燒豬扒,炸得略為乾身,同硬,唔鬆化,令到整體食落小小干,所以個豬扒算是敗筆,但整體都算係有心思既飯。下次會試下其他菜。評分: 6.5/7

大板豬扒飯

下次會試下其他菜。

評分: 6.5/7
2017-06-22 382 views
深水埗偶爾都喜歡去走一趟,食下小食,買下平民物品,消磨一整天完全無難度。吃貨朋友是日口癮起,想去台式甜品店食養生甜品,基於下午才營業關係,於是到附近的保食屋食午飯!除了基本的麵飯外,亦有其他小食飲品提供!價錢平民貼地,數十元已食到飽一飽!黑椒牛仔骨飯 - 有七小件牛仔骨,入口軟稔不韌,肉味頗濃,配上熱辣辣白飯,顯得份外惹味!豬軟骨海苔烏冬 - 湯底清徹不浮油!烏冬不粉稔,入口爽口彈牙,大大聲啜入口,更顯滑溜!豬軟骨面積大大件,食落軟綿綿易分離。配上帶有微微牛油香的栗米粒,口感不錯!(上) 吉列大蝦 - 質感回彈,外層炸粉粉漿不厚,食落富有彈牙、脆卜卜的感覺!(中) 惹味炸魷魚鬚卜 - 看似焦焦捲縮,不過食落挺不錯,夠香口酥脆。(右) 芝麻雞翼 - 外層皮薄,肉質嫩滑富有肉汁。面層滲上芝麻,視覺討好之餘亦有一定的口感!

豬軟骨海苔烏冬 - 湯底清徹不浮油!
烏冬不粉稔,入口爽口彈牙,大大聲啜入口,更顯滑溜!
豬軟骨面積大大件,食落軟綿綿易分離。
配上帶有微微牛油香的栗米粒,口感不錯!

(右) 芝麻雞翼 - 外層皮薄,肉質嫩滑富有肉汁。
面層滲上芝麻,視覺討好之餘亦有一定的口感!
$65 (Lunch)
2017-06-09 2068 views
對於我從小就在深水步讀書的我,對附近環境已大為熟悉.大個左我都係深水步幫好多唔同既學生補習.最近聽到新開左間保食屋, 已經食厭晒深水步區既我緊係黎試一試啦.入內後,裝修帶小量和風,配日式主題是Match的. 空間不太大,但算坐得舒服.內部多為年輕的帥哥美女為服務員, 像是年輕人們合伙搞的!想看看帥哥們都可以去一次既XD先說說牛肉湯讚岐烏冬, 份量正常,牛肉為普通肥牛,比較特色的是湯底, 雖然寫為牛肉湯,但飲落反而同醬油湯比較似.因為比較少人用呢種湯食烏東. 拉麵反而會比較多.雞軟骨餃子, 小食反而係我比較中意係呢間餐廳, 煎得比較香唔會太燶,軟骨帶出既口感比較爽口.芝士年糕,就同我平時出去食既日式餐廳差別不大,我食過最好食既係芝士入面加左d肉粒.芝麻雞翼去facebook幫手做宣傳就有嫁la^^芝麻味未太重,只帶小小淡淡的味,雞翼既味無被芝麻擋晒這是值得讚的.這是大阪燒豬扒飯, 價錢不太貴48$味道黎講算好食, 但係第一眼望落去感覺係驚太肥!木魚除左裝飾的用處,仲可以令到更香,飯+上沙拉 令到飯滑得黎鬆軟.價錢黎講, 係深水步區既話係算中上, 價錢如果係學生角度會偏貴,服務水平不錯,因

對於我從小就在深水步讀書的我,對附近環境已大為熟悉.
大個左我都係深水步幫好多唔同既學生補習.

內部多為年輕的帥哥美女為服務員, 像是年輕人們合伙搞的!
想看看帥哥們都可以去一次既XD

先說說牛肉湯讚岐烏冬, 份量正常,牛肉為普通肥牛,
因為比較少人用呢種湯食烏東. 拉麵反而會比較多.

雞軟骨餃子, 小食反而係我比較中意係呢間餐廳, 煎得比較香
唔會太燶,軟骨帶出既口感比較爽口.
芝士年糕,就同我平時出去食既日式餐廳差別不大,
我食過最好食既係芝士入面加左d肉粒.
芝麻雞翼去facebook幫手做宣傳就有嫁la^^

這是大阪燒豬扒飯, 價錢不太貴48$
味道黎講算好食, 但係第一眼望落去感覺係驚太肥!
木魚除左裝飾的用處,仲可以令到更香,
飯+上沙拉 令到飯滑得黎鬆軟.

服務水平不錯,因為一間餐廳其實主要的一個重要原素便是服務,
味道除非好特色 否則間間差不多價錢的餐廳味道大同小異,決勝負的便是服務.
服務水平如中下的話每10客就有一半不會再來.
2017-06-09
2017-06-09 250 views
之前個個位都有間唔錯既餐廳。 估唔到甘快就轉左手啦。。。。。不過過去左就由得佢過去啦。 照樣去試一試好唔好食啦。。。講真 價錢真係唔算貴。。。。但係係啲野食一般般囉。 今日食左個飯同一個麵。 2個 都唔算好食。。。。 甚至可以話唔好食。。。但佢啲位都舒舒服服。 而且冇咩人唔洗等位。 所以如果經過開冇咩特別。 都可以黎試下既。。。 但如果要我黎深水埗只係為左食佢。 就一定唔會囉。不過講真。 佢價錢真係唔貴。 可能係佢一個好好既優點既!

不過過去左就由得佢過去啦。 照樣去試一試好唔好食啦。。。

不過講真。 佢價錢真係唔貴。 可能係佢一個好好既優點既!
2017-06-05 220 views
o係附近salon整完頭髮出黎就落大雨,見呢間餐廳都幾企理幾光猛,就入黎食個Lunch兼避雨。 呢間其實係一間日式小店,午市定食價位係$50 - $60 左右,定食係跟飲品或麵鼓湯,都幾抵食。 三心兩意既我最後揀左餐牌推介既$58鰻魚玉子飯,跟左雀檸。 黎到個賣相真係令人好興奮,老實講,呢個價位我無期待D咩,幻想中覺得應該係玉子中有D鰻魚粒。點知黎到係一排鰻魚,玉子係滿滿既滑蛋,仲有D紫菜。 完全唔會諗到係咁既樣掛 鰻魚好肥美,食落肉質有彈性有咬口,唔會稔稔咁;蒲汁岩岩好鋪滿整條鰻魚,唔會過多流晒落D蛋度影響玉子既味道或者搞到過濕,呢個位幾細心。而玉子既部份應該加左D湯,味道調得岩岩好,撈飯食真係好正。 份量對一個女仔黎講都幾大,都差D食唔落.呢間野性價比幾高,會再幫襯!

三心兩意既我最後揀左餐牌推介既$58鰻魚玉子飯,跟左雀檸。

完全唔會諗到係咁既樣掛

鰻魚好肥美,食落肉質有彈性有咬口,唔會稔稔咁;
而玉子既部份應該加左D湯,味道調得岩岩好,撈飯食真係好正。

$70 (Lunch)
  • 鰻魚炒飯
2017-05-29 155 views
假日又來到住在長沙灣的朋友家玩了!晚飯當然在附近解決。環境不錯,很乾淨企理,價錢又相當親民,食物看起來也很吸引,決定了!就是你了!聽說住在附近的朋友說,這間餐廳的饅魚飯很好吃,於是我們也叫了一客。原條蒲燒鰻魚飯果然是原條,好長呀!上面還灑上了蔥花和芝麻,同時增加了賣相和味道的吸引力! 新鮮熱辣出爐,鰻魚肉嫩而滑,好吃 ! 燒汁撈飯都不錯,可惜忘了叫多汁。套餐附送飲品 ! 竟然有罐裝 C+ lemon 可選,真驚喜 ! 套餐加4元可追加小吃 ! 太便宜了吧?我們當然也加了兩粒紫心香芋丸。裡面有兩層,一層是普通薯仔,再入面果層就是香芋 ! 好脆的同時又不會炸得好油,不錯 ! 日式牛肉讚岐烏冬定食除了牛肉之外,配料十分豐富呀!有粟米 紫菜 芝麻 蔥花和豆卜,誠意滿分 ! 烏冬好滑,牛肉好有口感。總括而言,食物豐富,價錢親民,環境又乾淨,CP 值幾高 !
假日又來到住在長沙灣的朋友家玩了!晚飯當然在附近解決。

原條蒲燒鰻魚飯

日式牛肉讚岐烏冬定食

總括而言,食物豐富,價錢親民,環境又乾淨,CP 值幾高 !

2017-05-27
2017-05-29 1584 views
我們很喜歡在深水埗區覓食,原因十分簡單,就是這裡價錢便宜不用多說,最重要是食店的味道也合我們心意。去康瑞涼茶吃甜品前,當然要先吃正餐。我們看見之前的西餐廳已結業,變成了日式餐廳保食屋,變化很大呢,不過也誘使我們試試新食店的味道,可否立足深水埗這美食大本營。對於炸物非常瘋狂的朋友看見小食的價錢這麼便宜貼地,頓時喜上眉梢,心花怒放,說要吃盡這裡的小食。她最愛芝麻雞翼,雞翼外表有一層芝麻脆皮,即使冷了,脆皮還是一樣的脆,當然雞翼要趁熱吃才最好吃。脆皮內的雞肉與骨頭容易分離,很好入口,還有雞汁流出來,大家吃到連骨頭都想吃掉呢。吉列大蝦看了讓人食指大動,蝦肉彈牙細緻,只裹上一層薄薄炸粉的蝦肉爽口,一口咬下飽足度十足,22元三隻來說份量相當足夠。惹味炸魷魚鬚都是現點現炸,高溫油炸後,外層很酥脆,魷魚鬚也很新鮮,吃起來很有嚼勁,外酥內嫩彈,口感紮實,味道不俗。和風牛仔骨燒得嫩嫩的,那沾滿和風醬汁的牛仔骨表面,肉香豐沛,魅力無窮。它的肉質厚實彈牙,醬汁甜香,這和風牛仔骨飯真的超好吃,建議必點。朋友興奮期待著鰻魚炒飯,一上桌,迎接我們的是香味撲鼻,均勻裹覆醬汁,呈現漂亮色澤的炒飯,太誘人了。無刺的鰻魚肉

芝麻雞翼,惹味炸魷魚鬚,吉列大蝦

和風牛仔骨飯

鰻魚炒飯

朋友興奮期待著鰻魚炒飯,一上桌,迎接我們的是香味撲鼻,均勻裹覆醬汁,呈現漂亮色澤的炒飯,太誘人了。無刺的鰻魚肉質綿密,相當入味,份量頗多,而且飯粒炒得粒粒分明。
可樂,熱朱古力

熱朱古力濃郁純香的朱古力香氣,當然是每口都感受到它的圓順和溫暖,甜度比例控制得很好,沒有甜膩的感覺。
芝麻雞翼,惹味炸魷魚鬚,吉列大蝦
和風牛仔骨飯
可樂,熱朱古力
今個星期五,我同朋友相約係西九龍中心行街,決定係附近其中一間餐廳食lunch🍱🍣🍘。 朋友向我推介到保食屋食日本菜,價格平民💰,適合我地依d學生光顧👭。 餐廳位置都好易搵到,位於西九龍中心對面,靠近大馬路。 由於未到翻工放lunch既時間,所以吾需要排隊,直接有位坐。 😍不過如果係假日既話,大家記住要早d去霸位, 如果吾係就要等好耐先有得食la!!!🙈🙈 而值得一讚既係依家店舖既員工態度非常之有禮貌和貼心! 因為當日既天氣實在太熱,我地入到餐廳之後仍然身水身汗💦, 店員見到我地甘熱,馬上幫我地調較冷氣和斟水比我地降降溫。 由於我地本身都好鍾意食鰻魚🐠,所以今次我地叫左一款店舖推介既原條浦燒鰻魚飯😋😋。 這碟原條浦燒鰻魚飯既份量非常多😍,適合兩個人一齊食👭, 甘個胃就可以騰出更多既空間食其他既小食啦🙈😎😍。 而原條鰻魚既長度十分驚人,目測應該有30cm長😱, 再配上惹味既燒汁,令喜歡食鰻魚既我愛不釋手!😍😍😍 我地除左點了原條浦燒鰻魚飯之外,我地仲叫左幾款日式小食。 🍘🍢🍱🍤🍹小食方面有:吉列蠔、吉列大蝦、黃金炸帶子、煎軟骨餃子、惹味炸魷魚鬚、芝麻雞翼等等🤣🤣 大家可

餐廳位置都好易搵到,位於西九龍中心對面,靠近大馬路。

😍不過如果係假日既話,大家記住要早d去霸位,
如果吾係就要等好耐先有得食la!!!🙈🙈

而值得一讚既係依家店舖既員工態度非常之有禮貌和貼心!
因為當日既天氣實在太熱,我地入到餐廳之後仍然身水身汗💦,
店員見到我地甘熱,馬上幫我地調較冷氣和斟水比我地降降溫。

這碟原條浦燒鰻魚飯既份量非常多😍,適合兩個人一齊食👭,
甘個胃就可以騰出更多既空間食其他既小食啦🙈😎😍。

而原條鰻魚既長度十分驚人,目測應該有30cm長😱,
再配上惹味既燒汁,令喜歡食鰻魚既我愛不釋手!😍😍😍

我地除左點了原條浦燒鰻魚飯之外,我地仲叫左幾款日式小食。

大家可能以為叫甘多小食,價錢一定非常昂貴。

如果你甘諗就大錯特錯啦!
因為以上小食除左惹味炸魷魚鬚同芝麻雞翼之外,
其他小食都係係原條浦燒鰻魚飯到追加既小食。😋。
追加小食只雖要加$6/$4,價錢十分平民😍😋。

平民價錢但係可以食到優質既質素,
我地分別追加左吉列蠔x2、吉列大蝦x3、黃金炸帶子x2、煎軟骨餃子x4。
另外亦點左一碟惹味魷魚鬚,只需要$18only!!!!!😱😱

同埋咁岩依段時間within係母親節期間,
所以只要影張相post上保食屋既facebook專頁,
就可以享有兩隻免費既芝麻雞翼,係咪非常之吸引呢!

如果大家有時間既話,誠意推介大家黎深水埗品嚐一下保食屋既美食!
2017-05-17
$80 (Lunch)
同朋友甘岩係深水埗行街 ,平時最中意食日本野既我當然睇下邊到有日本菜食下,就係附近比我發現到間新開既(保食屋),店面已經痴左好多美食圖同餐牌價錢,而且好抵,就平平食個LUNCH啦,估唔到又真係又平又好味!   入到去店員服務態度好好,安排坐位及遞上熱茶.見到餐牌款式林林種種好多野都想食,見到圖上的照燒雞扒烏冬$55好吸引就試下佢啦!  過左一震野食都到曬,見到大大塊雞扒烏冬,雞扒皮脆肉嫰咬落去完全唔老,好新鮮,沒有雪藏味,烏冬爽口彈牙令我想食多碗. 另外店中仲有東洋風下午茶餐,食日本野又點少得豚肉燒餅$35,燒餅材料適中唔會太多面粉,食落唔會似食緊舊粉團甘.而且店長推薦的雪見蜂蜜厚多士$35點都要試下,個名改得甘得意,仲有所有餐都包埋野飲真係勁抵!令我深刻既係厚多士,外脆內軟,內裡夾住滿滿的紅豆,切開中間以為係CREAM原來係雪糕同燒綿花糖,岩曬中意食甜野既我.  呢一餐以為自己去左日本,食物雖然便宜但並不普通,下次要試埋保食屋既小食,食完飯仲有甜品,一大享受!

燒餅材料適中唔會太多面粉,食落唔會似食緊舊粉團甘.

$45 (Tea)
2017-05-18 184 views
係西九龍食野食到悶悶地, 今次行完街決定出去搵下野食. 一出西九龍就見到有間裝修幾有心機既日本餐廳, 睇落都新新地, 餐牌又唔貴 , 就試下佢啦! 首先就叫左兩個個名幾得意既香口小食, 豬軟骨煎餃同豆腐魚餅. 個煎餃幾得意, 入面係雞軟骨黎, 脆脆地之餘又唔膩. 而豆腐魚餅呢, 個口感好過引. 外面似薯餅, 但入面又似豆腐多d, 感覺都幾新鮮!佢d小食都係講緊十幾蚊, 收貨啦!跟餐可以揀汔水或者麵鼓湯, 個湯就ok啦! 普通麵鼓湯無咩特別.主菜黎喇! 我叫左個豬軟骨烏冬, 比想像中好食同埋多餸! d軟骨入味之餘仲夠林, 係唔錯既. 個湯底都幾甜幾好飲, 用黎送烏冬岩岩好.最後友人叫左個鰻魚炒飯, 我都拎左少少黎食. 幾有鑊氣, 食落口有層次, 仲幾多鰻魚粒. 六十幾蚊食到正經既鰻魚飯, 算係咁!埋單兩個人盛惠160, 叫左咁多野食, 算幾抵玩啦! 有機會路過可以再黎試多幾味餸 ^^

佢d小食都係講緊十幾蚊, 收貨啦!

• 鰻魚炒飯
2017-05-15 296 views
去完日本無耐,心思思想食返日本野,咁岩見到屋企附近開左間新既日本菜,又有我最掛住既鰻魚飯,一於同朋友黎食下一打開menu,發現原來都有唔少既港式菜選擇,唔係凈係得日本野,選擇都幾多,不過一場黎到,梗係要試佢d重頭菜, 鰻魚飯啦原條蒲燒鰻魚飯真實條鰻魚同圖片一樣咁大,絕無欺場,食落去口感好豐富結實彈牙,同平時食開果d鰻魚口感比較單薄既鰻魚差好遠,就算用筷子夾開都要整幾下先分得開,而鰻魚汁如果可以再多d同鰻魚可以再熱返少少就更佳鰻魚炒飯整餐入面我最中意呢道菜,厚實鰻魚切粒,配上香口既汁料同煙un珍珠米,加上炒得好有鑊氣,上菜時熱度十分足夠,因此好快已經清哂野菌炒雜菜呢味菜帶俾我唔少驚喜,平時係街外食既椰菜通常炒得比較淋,但可能因此佢爆炒既關係,椰菜仍然保持鮮綠,而冬菇亦採用左鮮冬菇,食落唔會好硬好un炸魷魚雖然經過油炸處理,但魷魚咬口仍然十分彈牙,唔會太多炸粉,而且魷魚都算大條麵豉湯平時係街到飲既麵豉湯都好咸好濃味,但呢到咸淡適中,仍然保持麵豉香味,味道不俗

原條蒲燒鰻魚飯

野菌炒雜菜