今日政府派消費卷,老友相約咗在九龍城附近行街”燒”卷,佢亦推介既地道小炒,原來除咗泰國菜之外,仲有啲平民小店,餐廳裝修簡約,當中最出名新鮮既龍蝦伊麵,而且菜式價錢親民,份量之大相當抵食,性價比高❗我們一行2人惠顧了菜式:1️⃣上湯龍蝦伊麵鋪面已經養殖著生猛既龍蝦,當然要一戰,可以㨂上湯或者芝士仲可轉烏冬架! 店員捧著大大碟既上湯龍蝦伊面,非常震撼,揀上湯可以食到龍蝦既鮮味,而且非常彈牙,伊面亦都盡吸龍蝦既精華,令你食過不停!2️⃣蒜蓉粉絲蒸扇貝及蟶子食到新鮮既龍蝦,緊係唔好俾佢停,仲有大大隻既扇貝及蟶子,粉絲吸收海鮮既鮮味及蒜蓉既香味,再加上主角鮮味四溢既扇貝及蟶子,簡單既煮法,已經滿足你口腹之慾!3️⃣椒鹽鮮魷地道小炒點小得我至愛既椒鹽鮮魷,全部新鮮滾熱辣大大碟,廚師炸得外脆內軟,點埋嗰喼汁仲將品道昇華。4️⃣椒鹽豬扒食肉獸既友人就點咗椒鹽豬扒,同樣地即叫即炒,食落豬扒有啖啖咸香同微辣既味道,而且仲保留到當中肉汁,讚!5️⃣魚湯浸時蔬以鮮香魚湯浸泡新鮮翠綠時令蔬菜,味道清新怡人。6️⃣飲品食住啲熱辣辣既菜式,緊係要叫返支冰凍既汽水,而且呢度係玻璃樽裝,店員拎過仲有大量氣泡湧上黎,飲落當然十分涼快,一個字爽!

我們一行2人惠顧了菜式:

1️⃣上湯龍蝦伊麵

2️⃣蒜蓉粉絲蒸扇貝及蟶子

3️⃣椒鹽鮮魷

4️⃣椒鹽豬扒

5️⃣魚湯浸時蔬
以鮮香魚湯浸泡新鮮翠綠時令蔬菜,味道清新怡人。

6️⃣飲品

總括而言,此餐廳的碟碟小炒鑊氣十足,採用新鮮食材❗️餐廳設鄰近宋皇臺站,絕對是其中一個鑊氣小炒之選❗
2023-04-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner