2024-03-20
🐷🐷🐷🐷🐷前兩日喺Twenty one whitfield staycation,同男朋友喺附近搵咗間oyster bar食lunch。落order前店員好熱心咁俾咗啲suggestion我地,同我哋介紹佢地既生蠔係一箱箱既飛機貨,品質保證之剩蠔雪櫃既溫度保持住0.2-0.5度。▪️生蠔Irish WSB 海水味較重,口感爽口肉質厚實。Gillardeau 依隻生蠔味道比較有特色,鮮甜但帶有些少煙燻味,濃郁有層次。▪️炭燒無骨伊比利亞黑毛豬扒配薯蓉餐豬扒大約係8成瘦2成肥,食落唔會過於油膩或乾,一刀切落去肉質軟淋。燒得帶有淡淡既炭香,點埋醬汁同海鹽更能帶出豬油香。而薯蓉有濃郁忌廉香。▪️煙三文魚 炸蝦意大利飯炸蝦即叫即炸,上枱既時候外脆內軟。意大利飯粒粒分開,忌廉奶香濃厚,再加上一片片芝士既點綴。煙三文魚味道較濃,將佢整碎再撈飯食令個飯更添鮮味。📍 So Oyster Grill & Pasta (天后)天后威非路道21號第二十一威菲路酒店地舖
▪️生蠔
Irish WSB 海水味較重,口感爽口肉質厚實。
▪️炭燒無骨伊比利亞黑毛豬扒配薯蓉餐
▪️煙三文魚 炸蝦意大利飯