2022-04-26
話說早排喺IG見到廣告,呢一間有刨冰食,大家都知我好鍾意食雪花冰,一於要狗衝試吓,結果食咗一碗寂寞☃️今次試嘅係靜岡焙茶焦糖刨冰($98)🍧一開頭睇到餐牌見到有餡料都幾有驚喜🤑 全份刨冰最值得一讚嘅係冰嘅質感算係幾滑身,但係可惜焙茶味唔突出,焦糖味亦都好化學,直情覺得好似食緊代糖咁嘅味😨 (好似myprotein個啲代糖syrup...)戚風蛋糕放咗喺最底,冇浸到汁嘅部份就偏粗糙,但係因為大部份都索晒啲汁所以有啲溶溶爛爛,唔係好食到蛋糕嘅質感😢曲奇碎係瑪莉餅 但係瑪莉餅一啲都唔碎仲好大塊😂 加上因為底有啲焙茶所以浸淋咗啲餅🤭 麻薯係另上係側邊,係來貨最普通嘅質地,味道係普通嘅糯米味,口感亦都偏硬🫢加一後承惠$105,以呢個份量,呢個地段嚟講,個人覺得定價非常進取🫠老實講其實呢一間係有用心思去設計餐牌,但係食物嘅質素未如理想,唔知係咪我嗰日唔好彩,先至會食到一碗令我好失望嘅刨冰🥲不過就算我真係唔好彩,我都唔會再嘗試讓自己走入去呢一間店😥