2022-05-28
【食住西班牙菜飲嘢Chill Chill⁉️】/////呢間餐廳係我嘅bookmark list到已經好一段時間⌛️上個月開返夜晚堂食即刻拉埋朋友去chill chill🤤門口有大量水滴形燈 店裏有食鬼卡通做主題嘅霓虹燈📷而經理都好親切👏🏻會主動介紹餐牌 仲自家調製飲品比客人🥰.👉🏻黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 ($188)豬鞍架表面帶有少量焦香 煮嘅時間剛剛好 依然保留到肉汁 肉質嫩滑👏🏻厘醋燒汁酸酸甜甜 薯粒好食到我同朋友停唔到口😂薯仔炸到外皮金黃色脆身 薯味香濃軟滑🤭.👉🏻鵝肝比堅尼三文治🥪 ($78)外層麵包薄薄的 烘得脆身而且充滿牛油香(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)中間嘅鵝肝醬先係精粹!!份量多到每一啖都品嚐到香滑嘅鵝肝味😝👉🏻薄切慢煮八爪魚🐙 ($78)呢款算係開胃涼伴小菜 八爪魚多汁帶有鮮味同煙韌度😗可惜份量偏少…👉🏻番茄脆包.醃白銀魚.蒜蓉蛋黃醬 ($48)白銀魚無鱗無骨 魚味重得嚟唔會有腥味🤩加上脆身嘅番茄脆包 一脆一軟嘅組合配合得幾好 而個蒜蓉蛋黃醬味道好特别 昇華左脆包同魚嘅味道(´▽`)👉🏻飲品🥂🍹🥃🔹青檸酒🔺新鮮菠蘿冧酒 ▫️Homekong 酒嘅款式會根據客人口味而調整 中意清
/////
👉🏻黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 ($188)
👉🏻鵝肝比堅尼三文治🥪 ($78)
👉🏻薄切慢煮八爪魚🐙 ($78)
👉🏻番茄脆包.醃白銀魚.蒜蓉蛋黃醬 ($48)
🔹青檸酒
🔺新鮮菠蘿冧酒
▫️Homekong
酒嘅款式會根據客人口味而調整 中意清新唔會死甜嘅就好適合飲杯青檸酒 濃度都比另外兩款高〰️菠蘿冧酒有漸變海洋顏色 打個卡先(´▽`)材料有新鮮菠蘿🍍味道偏甜 酒濃度較低嘅款式
Homekong呢杯酒係專屬香港人嘅🫶將菠蘿同檸檬混合白酒 會感受到甜 酸 苦三種豐富味道 就好似呢幾年大家係香港經歷嘅心情 店員非常有心思🙌🏻💛
———-
📍Tapa Room (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道176號The Nate 2樓B號舖