2019-03-25 233 views
聽講係京瑞有間餐廳嘆手工啤好正 難得我地係第一城探完朋友又時間尚正 我同老公即刻搭一個站過去 試一試 見到唔少一家大細用餐 於是我地決定係度食埋晚餐各自點咗一杯Carbon Brews All Day Breakfast (stout)同埋一杯Carbon Brews Crazy Rich (double hazy ipa) 兩杯都係由本地精釀酒廠出品前者係黑啤 入口有濃烈咖啡味 帶有americano 唔算太苦 但又有5.2%酒精含度 過足口癮後者偏向水果啤 入口充滿芒果及木瓜果香飲落質地順滑 所以感覺上酒精感相對較低但實際酒精含量有8.2% 呢杯更合我心意主食我地揀咗原條鰻魚石頭鍋飯 鰻魚肥美厚肉軟腍 而且無細骨 目測大概十二件 鰻魚面層塗滿照燒汁 加上石鍋熱力 逼出鰻魚香氣及保持熱度 以防冷凍後變腥旁邊嘅炒蛋香滑重牛油味 再撈埋落白飯惹味到想獨食 呢款大人小朋友都一定鍾意食另外又追加黑松露薯條以及泡菜豬肉雞翼伴酒將炒豬肉酸辣泡菜釀入去骨雞全翼 一啖咬落去同時食到雞肉同豬肉 口感有層次 而雞翼本身經過微炸 更加味濃香口 泡菜屬小辣 主要作引味之用 怕辣都啱食 薯條剛炸起 熱辣辣上碟
聽講係京瑞有間餐廳嘆手工啤好正
點埋茄汁或者黑松露醬 完全無油膩感
再飲埋手工啤 成件事好chill 我地已經叉足電
準備迎接Monday blues
2019-03-24
$230 (Dinner)