位於旺角鬧市中揾到呢間台灣小店,啡色木系嘅門口位都幾低調隱蔽,餐廳嘅員工都好friendly,好用心介紹佢地嘅菜式,好有人情味嘅感覺☺️整體食落感覺到台灣嘅古早味,係會回訪嘅餐廳呢👍🏻叫左個2人套餐,分別有前菜、涼菜、炸物、主食同埋台式特飲,仲可以自行選擇返鍾意嘅款(HK$248)😋🔸前菜:美味醉雞醉雞嘅肉質好嫩滑,雞皮嘅色澤都好光滑,入口有淡淡嘅酒香味😉🔸 炸物:香芒沙拉鳳尾蝦炸物今次就無叫到鹽酥雞,叫做呢款鳳尾蝦,外身炸得脆卜卜🍤最特別係有香芒沙拉醬,沾黎食酸酸甜甜好開胃呢~🔸 涼菜:五味山珍套餐入面仲包埋涼菜,涼菜主要係蔬菜為主。呢個五味山珍係有青瓜、木耳、大菜、素火腿切絲而成,食落凍冰冰好清涼架🥒🔸肉燥飯,擔擔面(細)主食就可以揀細size嘅肉燥飯同擔擔面,細細個岩岩好。而且都係令我最驚喜嘅菜式,肉燥飯以瘦肉為主,一入口超有台灣食到嘅味道呀😭而擔擔面超濃花生味,除左有花生醬,仲有粗粒嘅花生,食攞好有口感😍係會令我想返黎再食嘅擔擔面呢! 🔸 芝麻奶茶、蜜桃玉露特色飲品選擇都幾多,芝麻奶茶唔會太甜,奶茶中帶芝麻味。而蜜桃玉露入面有椰果,十分解暑👅🔸 擂沙湯丸食完之後仲有送甜品,擂沙湯

美味醉雞

🔸前菜:美味醉雞
醉雞嘅肉質好嫩滑,雞皮嘅色澤都好光滑,入口有淡淡嘅酒香味😉
香芒沙拉鳳尾蝦

🔸 炸物:香芒沙拉鳳尾蝦
五味山珍

🔸 涼菜:五味山珍
肉燥飯,擔擔面(細)
擔擔面(細)

🔸肉燥飯,擔擔面(細)

🔸 芝麻奶茶、蜜桃玉露
擂沙湯圓

🔸 擂沙湯丸
食完之後仲有送甜品,擂沙湯圓好煙韌,一切開即刻有流心嘅芝麻,好滿足😎
Type of Meal
Dinner
肉燥飯,擔擔面(細)
擔擔面(細)
擂沙湯圓