2024-02-07
一落腳入到呢家店,閃閃發亮嘅櫃檯就引起我嘅注意啦🤩,開餐之前心口就已經暖笠笠。先黎個蜆肉茶蒸碗,口感滑溜溜嘅蒸蛋夾帶著淡淡嘅茶香,蜆肉鮮味又彈牙呀~好正!特選大吞拿魚腩今次就有啲失色,用「麻麻哋」嚟形容啱哂 – 解凍得未夠徹底,啖啖魚,但就失去嗰種舊時嘅油潤滋味了。😔😔嚟到炸蝦天婦羅拼盤,佢就即刻扳回一城。外面薄脆,蝦肉受熱啱啱好,口感鮮嫩得嚟唔油膩,啲紫蘇葉仲帶點提味嘅效果,食咁多層次,搶鏡!最後當然少不了甜品啦,布甸嘗落有啲水水地,甜而不膩,一啖,心頭就好似融咗嘅糖咁甜滋滋。至於個脆皮朱古力香蕉味雪糕蛋糕,真係得意到爆炸!組合又夾,味道層次分明,讓人心情好到冇得講。正!總體嚟講,今次食嘅嗰幾樣雖然有起有跌,但味道整體仲係過得去,希望下次能夠再捕捉到以前嘅經典味道啦!🥰🥰🥰