2009-10-31
尋日(30-10-09 Fri)放工後,約男友出去佢推介一間牛脷好好食o既餐廳食飯,就係呢間.我o地大約o係6:45pm到達,卡位方面剩返兩張,侍應叔叔叫我o地坐最入面o個張.我o地叫個$315.00o既招牌二人套餐.list o左好多o野出o黎,但其實係三類o野,每樣o野揀一款,第一樣係海龍皇湯同鮮蝦沙律揀其中一樣.第二樣係瑞士雞翼(6隻),燒乳鴿(1隻)或烚鹹牛脷(3片)揀一樣.最後係干炒牛河,瑞士汁炒牛河或燒豬髀飯揀一樣.最後有甜品同餐茶.我o地揀o左烚鹹牛脷(3片)同燒豬髀飯,落單後,侍應叔叔問我o地要湯嘛?我問有咩湯?(其實我冇為意第一樣o野)佢話海龍皇湯,我未睇清楚佢就幫我出主意話湯.好快,兩個餐包到o黎,我同男友都食唔等湯,餐包暖暖的,外皮脆口,令平凡o既餐包顯得不平凡.味道: 4分食完後,我o地諗係咪可以食同樣出名o既梳乎厘?因為其實我o地只係食兩樣o野呢.男友話係叫就早啲叫,因製作須時,啊,咁叫啦.等o左一陣, 海龍皇湯o黎喇,都幾滿幾多料喎,有鮮蝦肉同魚塊,湯都幾濃同好熱,飲得到龍蝦味,男友開頭嫌佢淡,但飲完就覺得o岩o岩好.味道: 4.8分未飲晒啲湯,燒豬髀飯就到
最後係干炒牛河,瑞士汁炒牛河或燒豬髀飯揀一樣.
最後有甜品同餐茶.
味道: 4分
味道: 4.8分
未飲晒啲湯,燒豬髀飯就到o黎,原來唔係一大隻豬髀上,而係一片片薄切豬髀,我先食喇,薄豬髀淋上瑞士汁,食落,瑞士汁鹹甜適中,可惜o既係薄切豬髀,太薄喇,冇口感,覺得好冇癮,但佢係唔肥o既豬髀肉,所以唔太漏.而飯呢,我只食少少,因為要留肚食天使蛋糕咁大o既梳乎厘嘛.
味道: 3分
食食吓,烚鹹牛脷都到o黎喇,牛脷幾厚,有1cm o度啦,男友話覺得係牛脷扒.食落,牛肉味好濃,好有口感,亦真係鹹鹹的.男友叫佢畀芥末,我又試吓先,蘸啲只有香味而唔辣o既芥末食,中和o左鹹味,原來係好食啲.
味道: 4.5分
之後到甜品,畀男友估中,真係西餅一件,件西餅仍然係傳統o個種,忌廉好油好滑,亦好甜,而蛋糕就鬆鬆地,OK o既.
味道: 3分
餐飲,我叫o左凍檸水,男友要凍檸茶.我覺得我杯o野飲甜o左啲.
我o地食晒o野,就係咁等梳乎厘,等呀等,等呀等,出面有好多人等位,事實上7:00pm開始已經有人等位啦,好彩我o地好早o黎到咋.
到7:30pm左右,一個個o既梳乎厘出爐喇,真係大到不得了.第一個出爐o既唔係我o地,第二個出爐時,我聽到侍應叔叔講呢個先畀XX號枱,因為原本o個張枱o既客人重食o緊唔知咩.個侍應叔叔就捧呢個過o黎,原來係讓o左畀我o地先.
嘩!又大個又香呀!但焗過龍,呢個有啲燶.我影o左相食喇,原來呢個要趁熱食o架,否則外皮淋o左就唔好食,內裡o既梳乎厘就好似泡泡咁,入口即’溶’呢,好似食o緊雞蛋泡泡.
而食到底,男友發現一啲開似變成蛋糕狀o既梳乎厘,呢個真係焗過龍lu,係咪失o左手呢?
味道: 4分
食完埋單,價錢係$454.00. 咁貴o既?我睇吓單,原來個梳乎厘要$98.00,好貴喎.
環境:
仍保留70年代o既裝修,幾十年冇變.卡位坐得好舒服呢.
服務:
全部都係五,六十歲o既叔叔,o係老牌餐廳o黎講,服務都算好o架喇.