2009-08-07
工作繁忙,難得抽身可以食個飯,相約友人們一行四人去食串燒﹗ 就係因為睇雜誌有呢張coupon,我地去左土瓜灣的燒閒站﹗呢度大賣大陸街頭風味﹗先來的是麻辣頭盤涼拌青瓜,我只吃到麻油味同埋極鹹的醬油味,已打左個突﹗呢度提供Hoegaarden,吃燒烤本應相當開心﹗本來張coupon送的是蝦,唔知點解佢俾左蠔我地﹗蠔是送的,我們四人有半打﹗蠔肉很細隻,我吃到一隻是有臭腥味的,不過食家等都話無問題,也許是我不幸吧﹗燒薯仔片開始有0的眉目,中間是半生未熟的﹗烤墨魚味道不錯,很有大陸的串燒孜然感覺﹗呢度有0的串燒係日式,燒完之後加入香甜的日式醬汁,本應很惹味,可式0的野全部都係岩岩熟,令人吃得擔心亦狼狽﹗雞翼是岩岩熟,骨間仲有血出的﹗14蚊一隻的扇貝,蒜蓉真係好多,不過肉就十分細粒,同我去越南吃的有得fight﹗差﹗我好鍾意吃的燒魷魚,痴線佢可以燒到中間是仲好creamy完全未熟就咁攞出o黎俾我地食,外面燶唔代表就係熟架大佬﹗呢個是鯖魚﹗打開0的皮之後發現0的肉仲係黐住0的骨,仲有十分之乾,食家食到好似爬泥咁先隊到0的肉出來,欲哭無淚﹗最好吃的一樣,是鹽燒豆卜同埋韮菜﹗麻辣海蜇,佢用0的暖洋洋既海
就係因為睇雜誌有呢張coupon,我地去左土瓜灣的燒閒站﹗
呢度大賣大陸街頭風味﹗
呢度提供Hoegaarden,吃燒烤本應相當開心﹗
本來張coupon送的是蝦,唔知點解佢俾左蠔我地﹗
蠔是送的,我們四人有半打﹗
燒薯仔片開始有0的眉目,中間是半生未熟的﹗
烤墨魚味道不錯,很有大陸的串燒孜然感覺﹗
雞翼是岩岩熟,骨間仲有血出的﹗
呢個是鯖魚﹗
最好吃的一樣,是鹽燒豆卜同埋韮菜﹗
麻辣海蜇,佢用0的暖洋洋既海蜇再撈0的麻辣粉落去就算﹗
冷盤海蜇係暖唔凍已經令人不快,成條都係粉,o鞋口唔滑又唔爽,我去食shake shake薯條好過﹗
最後一人食左一條就無再食﹗
麻辣玉米九蚊得細細條,上枱時油滴滴的,自私的食家食左一啖就成支俾左我叫我搞掂佢,可知一二﹗
避風塘炒蜆,味道沒問題,因為根本只吃到炸蒜的味道﹗
呢個真係.............鹽燒烏頭﹗
揭開魚皮之後0的肉濕漉漉的,一0的都唔乾身﹗
再睇真0的,肉全部都唔離骨,勁多魚血滲出來﹗唔係屈佢有相為證﹗
到底呢間野識唔識燒野食架??
有血的魚,你會食嗎?
我地都怒了,同個待應講條魚唔熟叫佢再燒過﹗
呢條就係佢俾番我的,佢竟然用鍚紙包住攞去焗熟俾番我﹗呢度係咪做生意架?﹗﹗
雖然我唔食魚,不過我地叫的是鹽燒烏頭,來到已經唔熟,叫佢再整過佢係咁易焗番熟佢就算,魚皮濕透了,魚肉腥得發紫,明明叫燒佢轉用焗既比番我﹗真係嬲死人﹗
大食的我根本未飽,不過都唔再叫野埋單走人,發誓以後也不來吃﹗
更多可怕相: