2018-09-05
路過葵廣最低層,出奇點解呢層都聚集左咁多人立食之後就發現佢地食緊ET鹽水雞!未試過,羊群心理嘅心態,就一於試下佢喇!首先要填紙仔揀下要咩餐先,紙仔都寫得好詳細,1個人嘅可以揀A餐,可揀雞胸/雞腿/雞翼3隻之後再加3款配料。配料選擇好多,但發現有青蘋果哈蜜瓜咩事呀?夾咩?但見到好多人都點水果餐,表面上睇落應該真係會夾得黎,但我都仲未衝出到自己心理關口,都係點返d正常野試下先喇!今次就試下要雞腿+配料(雞翼+冰豆腐+西蘭花)+蒜,無叫辣。一試就覺得真係有幾分似西門町的鹽水雞,好濃味,而且撈得好勻循,雞腿在台灣吃的時候會覺得比較韌,但係香港係好滑,應該係雞種的問題。但我反而覺得滑係有驚喜,已經唔記得自己係身處香港吃雞翼係有骨的,要留到最尾食,西蘭花好入味,同埋佢會張一舊長嘅西蘭花剪到細細舊,易入口而且唔會覺得好少至於冰豆腐,我應該係點錯左喇,入唔到味又唔滑,好怪⋯整體黎講,係會有想再食嘅衝動,但食完之後唔知係咪太重味精,失眠呢同埋聽到有食客大讚辣得好味,下次應該都會試下食小辣。點餐紙下面有寫分店地址,但其實有好幾間都結左業架喇,所以想食都可能要去返遠少少喇
同埋聽到有食客大讚辣得好味,下次應該都會試下食小辣。