2024-04-01 396 views
伏、伏、伏一間專食泰式雞飯嘅店舖,啲雞竟然咁差難食🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️成間舖頭餐牌主菜得四五款,照計專注做依幾個菜式,無理由咁都搞唔掂。何況佢嘅招牌菜係「無骨海南雞飯」,心諗應該最安全啦!先唔好講啲雞好唔好味,淨係佢個餐牌都已經伏。佢個餐牌標明係「無骨海南雞飯」!當然我唔會傻到以為佢一嚿碎骨都冇,但都唔好離譜到件件鷄都有骨。問個侍應:又話係「無骨海南雞飯」嘅?點知個侍應話:雞翼係有骨架喎。當然雞翼有骨我知,但其餘嗰啲都有骨喎?然後佢唔係答我問題點解有骨,佢淨係同我講加$5雞髀肉咪冇骨囉。如果你就咁寫「海南雞飯」,有骨我接受到。但你大大隻字寫住「無骨海南雞飯」,然後嚿嚿都係骨,我真係接受唔到。跟住佢繼續好似錄音機咁講雞胸一定夾雞翼,雞翼一定有骨。我再解釋俾佢聽,首先你個餐牌寫住「無骨海南雞飯」,即係代表你哋嘅海南雞飯係唔應該有骨,而唔係叫客人加$5去換個雞髀先至可以成為一碟「無骨海南雞飯」。然後雞胸你話冇骨,但係我件件都有骨個喎,個侍應繼續講:加$5換雞髀就冇骨。最後,我放棄再同佢討論有骨同冇骨嘅問題,因為完全溝通唔到,咁簡單寫返海南雞飯,冇咗「無骨」兩個字,成件事已經解決,如果你做唔到無骨
伏、伏、伏

問個侍應:又話係「無骨海南雞飯」嘅?
點知個侍應話:雞翼係有骨架喎。

最後,我放棄再同佢討論有骨同冇骨嘅問題,因為完全溝通唔到,咁簡單寫返海南雞飯,冇咗「無骨」兩個字,成件事已經解決,如果你做唔到無骨嘅海南雞飯點解要寫無骨呢?之後我決定加$5換個雞髀,點知嚟到啲鷄好似一串炮仗咁黐住晒!一間賣雞嘅飯店,連切雞都可以切成咁,真心覺得好失敗。另外,餐廳講明係用清遠雞,大家一定覺得係肉質嫰滑,鷄味十足,咁就大錯特錯。佢啲鷄又諧又無味,簡直係浪費咗隻清遠雞。坦白講咁嘅質素收呢個價錢都好難有返頭客。