2018-09-25
今晚約左個住在元朗的舊同事傾吓計,我提議去倫哥,因為真係又抵得又好食首先上左個刺身拼盤先,有大蝦,三文魚,北寄貝,八爪魚和帶子,刺身都幾新鲜,其中尤以大蝦,帶子和北寄貝最為鲜甜之後就係食雞煲嘅時間la, 等個雞煲滚起,要每2分鐘攪一攪,一共攪四次(共八分鐘),食得la👏👏雞肉好嫩滑,味道辣中帶甜,好惹味雖然雞肉可以任加任食,但記得唔好加,留番個肚一陣食火煱呀!食到一半,記得加埋牛柏葉,魷魚落雞煲呀! D牛柏葉和魷魚又入味又爽,正呀食完雞煲就送上一碗黑糖冰涼粉俾我地解左口中D辣味先,食完真係好舒服,好潤喉然後準備食火煱la!好驚喜呀! 今期個鍋底係椰皇冬瓜雞呀半個冬瓜放在椰皇雞湯鍋中間,仲有好多椰皇肉和雞脾肉,湯頭好清甜,椰皇味好濃,忍不住飲左2碗雞湯先,好滋潤呀海鮮拼盤的海鮮種類都好豐富,有海蝦,鮑魚,脆鯇腩,脆骨腩,龍躉片,蟶子皇,蟹,貴妃蚌,魷魚,帶子和蜆。所有海鮮都好新鮮,好美味尤以海蝦又大隻,肉質爽甜,大蜆肥美,仲有海水味, 龍躉片皮厚肉嫩,膠質重,蟶子皇肉好鲜甜安格斯牛頸脊肉質嫩滑,牛味濃,紋理好靚,份量很多,黑松露蝦滑和墨魚滑~ 黑松露蝦滑有粒粒蝦肉,黑松露味濃,好出色韭菜
之後就係食雞煲嘅時間la, 等個雞煲滚起,要每2分鐘
攪一攪,一共攪四次(共八分鐘),食得la👏👏
雞肉好嫩滑,味道辣中帶甜,好惹味雖然雞肉可
以任加任食,但記得唔好加,留番個肚一陣食火煱呀!
好驚喜呀! 今期個鍋底係椰皇冬瓜雞呀半個冬瓜
滋潤呀
安格斯牛頸脊肉質嫩滑,牛味濃,紋理好靚,份量
很多,
韭菜餃裏面有木耳絲,增加口感, 魚皮又大塊又脆
蔬菜籃有 油麥菜,生菜 ,紹菜,粟米和菇類,全部都好新鮮
雖然已經飽到捧住個肚,但都係忍唔住要食埋呢個
3.6牛乳蛋白燉燕窩,真係奶味濃又好滑,好好味呀