2017-01-04 631 views
是咁的~呢間紅磡小店 我真係由細幫襯到大 咁多年黎真係有食過廿次 呢間小店咁多年黎 質素就真係冇咩提升到 價錢就有升喇今次除夕夜 就想帶女朋友黎呢間有d感情嘅小店食飯喇以前有10蚊雞嘅燒三文魚骨、水撥餐 不過今次黎佢又加價喇 已經冇曬呢d 10蚊餐 變成25蚊 有燒三文魚骨、兩件青芥辣吞拿魚、一碗湯、同一個竹筒飯 講真 份三文魚骨黎到嘅時候真係覺得佢縮水縮得幾多份量細到呢 不過講真 佢真係燒得好好味 好有功架 乾身 脆口 又有魚油嘅香味三文魚刺身 呢個都加左價 但係水準冇變 依然係咁鮮甜 咁香 唯一美中不足係其中有一塊好冰 可能喺雪櫃拎出黎冇耐 不過真係好香 切得好厚金菇牛肉卷 呢個就好似冇加到價喇 金菇牛肉卷真係好味 佢係先將一片片牛肉燒香燒熟左先 先包埋d金菇 然後就上碟 唔係用生嘅牛肉包住生嘅金菇一齊燒 不過食金菇牛肉卷就有可能痴牙喇 不過呢個係個人問題 唔係佢碟野有問題嘅壽司黎到喇 我女朋友就唔鐘意佢d壽司飯握得太實 太大舊 而且我都同意佢嘅壽司飯唔夠醋味 至於大大舊 如果想飽肚 其實係好抵 不過咁壽司除左要飽肚 都應該要好味嘅 咁一本嘅壽司其實都唔會令人太失望 佢嘅價錢同味道

今次除夕夜 就想帶女朋友黎呢間有d感情嘅小店食飯喇
不過咁壽司除左要飽肚 都應該要好味嘅 咁一本嘅壽司其實都唔會令人太失望 佢嘅價錢同味道唔係好成比例嫁 平得黎 但係佢d壽司係好味嘅
最右下角就係頭先個餐入面嘅青芥辣吞拿魚壽司 佢唔同其他壽司店咁會一pat野 你細心睇 係真係會睇到魚肉一梳梳 仲有d質感 幾好味嫁
旁邊白色嘅係馬刀貝 貝類壽司我好鐘意 因為真係有種獨特嘅鮮甜味同好爽口 貝類嘅鮮甜同魚嘅鮮甜係唔同 貝類果種係好清 好舒服 一D都唔會膩 呢樣就同三文魚果d唔同喇 另一隻我都好鐘意洗就係北奇貝喇 一本嘅北奇貝不嬲都好肥美好鮮甜 肉質厚身 彈牙 想知彈牙同爽口嘅差別 就一定要叫馬刀貝同北奇貝黎對比下喇

北奇貝右邊係魚 或者叫鯛魚 我個人好種意食呢種魚 因為佢甜得黎唔會濁唔會膩 唔會好似三文魚油甘魚咁食幾件就會濟會膩 一本嘅魚都好新鮮嫁
不過肉身就比較薄喇
另外鰻魚壽司好味但鰻魚汁唔夠多 我都講過 鰻魚同佢個汁嘅關係真係千絲萬縷 兩者缺一不可 (少d汁都會扣分)
腐皮壽司有驚好 又平又抵食 食到腐皮嘅香 又同時有陣好似醋咁嘅酸酸地 開胃

最後最左下角嘅蝦壽司都好新鮮同鮮甜 正
除左個餐嘅飯 我地另外叫多左竹筒飯 以前一個8蚊炸 而家要12蚊 竹筒飯真係好抵食 雖然佢唔係由生米就放落竹筒到蒸 不過
都好香好味 飯身都好乾 抵食呀
鐵板魷魚鬚 呢個真係好好味 雖然等緊時間有d耐 但真係好味 佢唔會燒到好乾好dry 仲有d汁 仲有d蔥花同蒜片一齊燒 好正 以前記得有段時間佢係用炸蒜粒 果d就真係麻麻 又硬 又炒唔出個蒜香 用番蒜片咪好囉
呢碟真係必食 而且同出面比 其實係平野

overall黎講 差係差左d 但感情分同性價比絕對值得我間唔中番黎食嫁 支持下小店呀嘛
2016-12-31