2017-12-28
今日喺太子始創中心行咗一陣,走到去花園街,就諗住同媽咪食埋晚飯先返屋企。見到一間以蝦為主題的餐廳,就想係呢個秋冬天吃一個蝦煲暖下胃,感覺也不錯。這間蝦棧是台式蝦煲專門店,門口已經張貼了很多不同的報道。原來有不少的電視節目和報章都有報道過,我和媽咪都充滿期待的進去餐廳。天氣咁凍,就當然要叫個避風塘蝦煲,辣辣地,可以暖下身子!再加一個黑麻油雞煲,諗到都超正!前菜就叫左我最愛的醉雞!杞子醉雞捲$88冷盤杞子醉雞捲,咬落去啖啖肉又無骨,肉質鮮嫩,酒的味道剛剛好,又不會遮蓋了雞的鮮味,厚度適中,咬落去唔會覺得太大舊。糖心滷蛋$15冷盤糖心滷蛋,味道真係好似台灣地道小食一樣,成隻蛋都滷得非常入味,金黃色的蛋汁好似就嚟流出來。黑麻油雞$168一上枱,已經聞到黑麻油的強烈香氣。雞肉十分嫩滑,完全吸收了黑麻油的味道。味道很香濃,在香港很少吃到黑麻油雞,而這裡做得很出色。雞皮亦都彈牙,唔會很油膩。落咗單之後,見到店員真係拎個筒由清澈的蝦缸拎好生猛的蝦出黎,我覺得呢間鋪頭的衛生環境做得不錯👍🏻。好多蝦都係生生猛猛,水缸裏面的蝦數量不算多,可能係多人食又keep住有新貨返。避風塘蝦$208主角就係避風塘蝦煲,
糖心滷蛋$15 冷盤糖心滷蛋,味道真係好似台灣地道小食一樣,成隻蛋都滷得非常入味,金黃色的蛋汁好似就嚟流出來。
黑麻油雞$168 一上枱,已經聞到黑麻油的強烈香氣。雞肉十分嫩滑,完全吸收了黑麻油的味道。味道很香濃,在香港很少吃到黑麻油雞,而這裡做得很出色。雞皮亦都彈牙,唔會很油膩。
落咗單之後,見到店員真係拎個筒由清澈的蝦缸拎好生猛的蝦出黎,我覺得呢間鋪頭的衛生環境做得不錯👍🏻。 好多蝦都係生生猛猛,水缸裏面的蝦數量不算多,可能係多人食又keep住有新貨返。
避風塘蝦$208 主角就係避風塘蝦煲,今日啲蝦都算大隻,有七隻,未食已經聞到避風塘的味道~好惹味,仲用咗好多炸蒜撈飯tim! 一搣開個蝦頭,發現原來入面真係有好多蝦膏,肉質也很鮮和彈牙,要特別一提細心的地方~ 連蝦腸都清理乾淨,抵讚👍🏻
一口炸豆腐$58 一口炸豆腐,金黃色的外皮炸得很薄,絕對唔係預先整好再番炸,配以甜醬作調味,岩岩炸起,熱辣辣到燙口🙈🙈🙈
菠蘿雪葩$68 菠蘿雪葩做 甜品,未食過原個菠蘿上的雪葩🎉🎉好驚喜!用佢隻好得意嘅匙羹在菠蘿入邊摑,啖啖都充滿菠蘿鮮味,賣相精緻,我連媽咪嗰份都食埋。 吃完這個 甜品後,感覺真的很滿足。想不到連甜品也做得這麼好。至於蝦煲,果然是名副其實的蝦棧!鮮蝦真是很新鮮,而且其他菜式也很出色。下次都一定會帶朋友來呢度試吓。