2009-01-12
12-1-2009到灣仔同朋友食 lunch, 0黎了呢間幾新淨又難得有位的越南店試試.先0黎朋友的香茅豬扒飯 ($35) -- 隻碗係冰凍的, 但 d 飯及就係熱的, 真詭異... 試了一小塊豬扒, 幾腍, 肉汁 ok, 香茅味淡淡的, 不過朋友評語係「香茅? 我只食到豉油味咋喎!」, 似乎佢個「香茅膽」唔係件件豬扒都受惠喎. @_@"無乜胃口, 唔食牛河了, 今次揀了春卷凍檬 ($38) -- 春卷成 9 件咁多, 加埋大量漬菜, 花生碎, 蔥茸及底下勁多的檬粉, 份量大得嚇人, 但又唔用個大 d 0既碗, 加埋隻碗古古怪怪的「傾斜」設計, 視覺效果 ok, 但超級唔 user-friendly, 滿滿一碗0野塞到實晒叫人點食? 春卷包得幾差, 一夾係會解體及飛晒 d 餡料 (粗粉絲, 紅蘿蔔絲, 木耳絲 etc) 出來的, 但熱辣辣脆卜卜, 唔算好油, 餡料算幾豐富, 味道收貨吧; 檬粉夠凍, 但黐埋一舊舊的, 乜咁「有誠意」呀 -_-" 魚露 (咁0既色水的!?!?!?) 就實在唔掂, 雖然係酸係辣, 但完全唔香, 食到歪晒嘴! 愈食愈無心機, 結果食剩超過半碗, 唉
無乜胃口, 唔食牛河了, 今次揀了春卷凍檬 ($38) -- 春卷成 9 件咁多, 加埋大量漬菜, 花生碎, 蔥茸及底下勁多的檬粉, 份量大得嚇人, 但又唔用個大 d 0既碗, 加埋隻碗古古怪怪的「傾斜」設計, 視覺效果 ok, 但超級唔 user-friendly, 滿滿一碗0野塞到實晒叫人點食? 春卷包得幾差, 一夾係會解體及飛晒 d 餡料 (粗粉絲, 紅蘿蔔絲, 木耳絲 etc) 出來的, 但熱辣辣脆卜卜, 唔算好油, 餡料算幾豐富, 味道收貨吧; 檬粉夠凍, 但黐埋一舊舊的, 乜咁「有誠意」呀 -_-" 魚露 (咁0既色水的!?!?!?) 就實在唔掂, 雖然係酸係辣, 但完全唔香, 食到歪晒嘴! 愈食愈無心機, 結果食剩超過半碗, 唉.
環境算乾淨企理, lunch hour 人多擠迫無可厚非, 不過實在好焗, 好在坐門口位0者; 店內人手嚴重唔夠, 加上 lunch hour 咁多人, 有求唔係必應可以理解, 但店員態度散漫, 感覺係麻麻上麻麻.
放低 $38, 速閃, 感覺十分麻麻... 加上睇了食友們的牛河相片, 見到湯底幾咁淺色之後, 無興趣再0黎食牛河了.
P.S. 睇著你係新店份上, 俾個 marginal 到唔 marginal 的 OK 面你啦.