2016-07-19 3394 views
今次試左太子呢間幾出名既麵包店,據說他們有幾款招牌包都很飽肚,可以當一餐,所以今次就黎呢度試下今次一試就試左五款招牌包,分別是養生歐克,紫玉包,台灣神木,黃金麵包蛋糕,玫瑰洛神由細到大咁講上去,首先介紹下呢款養生歐克,呢個係全間麵包店唯一既全素麵包,由於冇落牛油既關係所以外皮有D硬,而入面既餡料有杞子,果仁,栗米,提子,食落去有種很清甜既香味,尚算不錯第二細有呢棵台灣神木,外皮跟養生歐克一樣有D硬,但係硬得黎食落每一口都能感受到恰到好處的巧克力香味,既不會太濃又不會太淡。個人認為呢個比養生歐克好吃多了,雖然內餡的種類不多,就只有一塊大大的核桃,但我覺得核桃跟外皮巧克力的配搭簡直就是絕配,在五款招牌包之中我最喜歡這一款接下來要介紹的是這款紫玉包,外面係一層層薄薄的酥皮,不太脆身有點淋,而且裡面的芋頭餡不夠多,因此包子食落去果陣覺得芋頭味有點不夠濃,但幸好皮身夠淋,口感不錯,算是不過不失跟住呢款黃金麵包蛋糕係我最唔鍾意既一款,賣相係錯,但係裡面落太多牛油同雞蛋,而且並無任何特別餡料,食落去覺得十分油膩,不太好吃最後一款就係最有名,可以一個麵包頂兩餐的玫瑰洛神了,雖說餡料係用左玫瑰粉,但我食
養生歐克
台灣神木
紫玉包
黃金麵包蛋糕
最後一款就係最有名,可以一個麵包頂兩餐的玫瑰洛神了,雖說餡料係用左玫瑰粉,但我食落去覺得有D似草莓味,仲有一種淡淡的芝士口感,而且麵包外皮都幾有口感,既不會太硬也不會太淋,幾好食。而最重要既係27蚊可以抵兩餐去邊度揾
(注意唔好餐餐食,始終都係覺得此包有點油膩)
玫瑰洛神
總結一下,今次試既五款麵包除左黃金麵包蛋糕之外其他的都覺得幾好食,而且呢間麵包店的麵包都是不添加防腐劑的,十分健康。路過打醬油的,無時間吃飯的都可以入去買個包試下

TakeAway
台灣神木