2010-06-23 242 views
今晚係補祝老爺父親節既飯局,家人事先訂好金兜記招牌菜,咁我可以輕鬆專注試菜。 豉油皇豬粉腸:豬粉腸新鮮,做得好嫩滑,絶無苦味,最抵讚既係好夠粉,而家好少食到同樣既質素。 燒乳豬半隻:即叫即燒,果真皮脆肉香,又唔油膩,值得等! 豉油皇鵝腸:鵝腸無疑做得好滑,但個人較喜歡用炒既方法煮,鵝腸會變得爽口及富香味。 啫啫生菜煲:本身不太喜歡呢個煮法,幸好一打煲蓋無太多混合蝦醬味既濃煙,味道亦唔太濃烈,還ok! 上湯煮枸杞豬潤:這款正係我杯茶,枸杞同豬潤用上湯酌熟,兩者都做得好嫩身,又不失食材本身天然食味,只略厭上湯太濃,有欠自然。 薑葱桶蠔煲:一試就知蠔質新鮮,剛好既生熟度。上粉均勻,但略厚,若薑葱味可再加強將會更完美。 椒鹽鮮魷:炸得甘香,魷魚肉質唔老唔乾兼唔油膩,全體一致通過好味。 鹽焗雞:比較普通,食唔出任何特別之處。 腐乳通菜:普普通通,腐乳味唔足。 蠔仔粥:配上方魚、肉碎及濃湯,味道非常豐富,惜濃湯略欠自然。金兜記食材新鮮,煮功唔錯,食味頗平均,價錢亦唔算貴 (我地無點一d較貴既菜式),應該係一家慶祝節日可考慮食肆。環境:中菜黎講算係安靜,亦可能係星期二晚及世界杯既影響,客人唔算太多

燒乳豬半隻:即叫即燒,果真皮脆肉香,又唔油膩,值得等!

鹽焗雞:比較普通,食唔出任何特別之處。
腐乳通菜:普普通通,腐乳味唔足。

環境:中菜黎講算係安靜,亦可能係星期二晚及世界杯既影響,客人唔算太多,枱放得唔算太密。
服務:中上水平,經理們有點 Hard Sell。
豉油皇豬粉腸
薑葱蠔煲
椒鹽鮮魷
蠔仔粥
2010-06-22
$180 (Dinner)
Celebration
Father's Day