2008-01-17
今日朋友一行七人.浩浩蕩蕩去龜井食鐵板燒.因為有朋友請.緊係諗住食餐好架啦.首先叫左兩個二人餐.一個一人餐.有龍蝦.鮑魚仔.帶子.雞肉.銀雪魚.肥牛金菇.等等.再叫左兩客海膽天婦羅.有朋友話食壽司..咁又叫左個雜錦壽司.同幾客魚生.開頭d野食都幾快上枱.但係食左一兩樣之後就開始慢啦..咁就開始等我個fd話咁樣食法有排食啦..咁其實呢D都唔係重點..我要講就係佢地整鐵板燒嘅材料..d海鮮係新鮮但係點解每一樣都用蒜頭呢..其實我好鍾意食蒜頭.我都明白蒜頭可以帶出食物嘅鮮味..但係都唔使樣樣落.份量又好似多左D..最重要就係佢好鬼鹹..真係好鹹..食到我狂飲水..所以d伙計又要好怏咁加過d茶俾我.我大大話話都飲左十杯呀..都唔知去飲茶定食鐵板燒.講完呢樣就講下佢d食物嘅份量啦..真係小得可燐..最利害就係d聖子真係少得可燐..一隻整完出來都唔知有冇五六片.個殼就大.如果我冇記錯成$68蚊一隻.我個朋友見我連少少都想食埋就叫我再叫.我話唔洗啦..點叫得落手呀.而雜錦壽司D質素"和花亭"好過佢多多聲..除左件海膽壽司.其他都係乾淨淨.每種得一果件.個件蝦兵圈我冇食.咁d魚生都ok.最後再叫左鐵板
.個件蝦兵圈我冇食.咁d魚生都ok.最後再叫左鐵板燒牛柳同雞扒.咁牛柳叫左7成熟.因為之前d食物太鹹
我特別叮囑個伙計唔好咁鹹.點知食落口鹹不特止.d牛柳好似十成熟咁又乾淨淨.成$98一碟架.唉.個d炒飯我都唔講啦...我食左兩啖都冇食.都唔知佢用咩野炒.咩野都冇得叮屎雞蛋.好啦.差唔多食完.開始發覺開頭叫果個海膽天婦羅到而家都未到.未同個伙計講啦.個伙計就話幫我地睇下.我諗十乘十冇落單啦.好啦海膽天婦羅來啦.我有個fd攞來食.食左一啖問係咩野天婦羅.咁未話佢知係海膽天婦羅囉.佢話有海膽咩.原來D海膽得丁屎咁多.真係冇野好講.為有走人啦.埋單盛為$2200..係咁食就食左二千幾呀.雖然唔係我俾...我都覺得唔值囉...都唔知食咗d咩野珍饈百味..我諗應該冇第二次架啦...