2009-08-20
呢間拉麵店,睇住佢開張,如果無記錯,都差不多十年啦,當年當開張時叫「千味拉麵」,可能被味千嘈佢,後來才改名叫「味之拉麵」。我都係長期客仔,久不久都會幫襯下。講味道,當然不及甚麼日本品牌的名店,但港式拉麵來說,已經很不錯,起碼拉麵上枱時也必定是滾熱辣,豬骨湯底夠濃,不覺有味精,飲了也不會口渴。但最近一個月來,兩次幫襯的感受都不太好。老婆要雞絲冷麵跟壽司,我要滑蛋豬扒飯。講真,食品質素係ok既,不竟老闆主理,水準穩定。冷麵的雞絲是麻麻辣的,幾好味,只是冷麵汁略鹹了一點。滑蛋豬扒飯也熱辣辣,蛋夠滑,豬扒也是剛炸起的,好味。但服務就真係…我們的兩個餐都連飲品,第一次幫襯,為我們落order的妹妹真係好似遊魂咁,叫幾次先有反應。由於我和老婆都不諸甜,所以我的凍飲要走甜,老婆要少甜。這位妹妺落完order後,便被老闆娘駛了出去辦事,後來飲品來到時,我的飲品變了超甜。向老闆反映,後來老闆娘面黑黑的換了一杯給我,好似我地做錯咁樣,好,我見幫襯左咁多年,算數。第二次叫相同的食品和飲品,同樣是我要走甜,老婆要少甜,同樣是這位遊魂妹妹為我們落單,所以我說走甜時,刻意說大聲一點。飲品來了,我那杯飲落還是有點甜
但服務就真係…
第二次叫相同的食品和飲品,同樣是我要走甜,老婆要少甜,同樣是這位遊魂妹妹為我們落單,所以我說走甜時,刻意說大聲一點。飲品來了,我那杯飲落還是有點甜,我看看單,原來她寫了兩杯也是少甜,有無攪錯?但她落單後我沒有即時睇清楚,死無對證,好,算我唔好彩。但遊魂妹妹拿個冷麵來時,竟然一聲不響,然後拍的一聲,把碗麵擲在我側邊,我哋就真係慶。講真,在這些街坊小店,我們不求甚麼好服務,但佢就攞明好似發脾四咁,咁算點呀?
我同意之前位仁兄所言,老闆娘係面黑(其實以前好好多架,係呢排先至係咁),但都不及呢位遊魂妹妹咁差,又落錯單(唔知有心定無意),又無禮貌。幫襯咁多年都係咁話,下次都係要諗清楚先至去。