2023-11-22
太耐冇食素了☺️今晚同埋鐘意食素既姐妹食飯就book左呢間位於中環既「圓」🤩呢度每道菜擺盤精緻又特別😍每款都系主廚既心機菜😎🔸前菜醬油茴香葉菜甜中帶爽炸合桃及海苔開心果越食越過癮🤣🔸五青汁將青蘋果🍏苦瓜、芹菜、黃瓜及羽衣甘藍榨汁先清新口腔後就展開一道接一道嘅精美佳餚🥰🔸麻婆 | 脆筒微辣既迷李脆筒春捲入麵包住麻婆豆腐🥰口感酥脆特別😎🔸欖菜mousse丨蒸炸螺絲卷估唔到欖菜系可以咁好味😋第一次食咸mousse🤣將佢塗上自家制螺絲卷上🤤先食蒸後食炸口感截然不同🤤🔸柚子沙沙海苔西米脆片非常清新且帶爽脆口感🤗🔸藤椒丨淺漬蔬菜 以間隔式呈現的萵筍、甘荀、白蘿蔔及心裡美蘿蔔輕輕淺漬以藤椒粉突出本身各款蔬菜味道😋🔸非常新奇而我又好喜歡既一道料理❤️底層以豆漿蒸蛋白做底🤗上面有油炸鬼及用咸黑豆漿製成脆香薄片😊入口豆味極濃🥰中間有點菜脯微咸香👍🔸炸柚皮當中有芡實蓉🤤入口似食緊天婦蘿好松化配欖角冰梅汁令原本淡口既柚皮增添不少味道☺️配菜麻辣豆配波仔菜同樣出色😋🔸西洋菜腰果桃膠燉湯呢個配搭好新穎😍西洋菜磨蓉再加入素湯必備既腰果😊令成碗糖帶微甜與桃膠出奇地好夾😋酸奶曲奇酸奶味濃鮮果清新🔸色彩繽紛苗族酸湯伴半脫水清甜
🔸前菜
非常清新且帶爽脆口感🤗
🔸藤椒丨淺漬蔬菜
🔸非常新奇而我又好喜歡既一道料理❤️
酸奶曲奇酸奶味濃鮮果清新
🔸色彩繽紛苗族酸湯伴半脫水清甜西瓜🍉夾埋藏紅花麵條☺️薯仔一齊食真系好特別🤤
主菜
🔸蔥醬雞髀菇✨芝士釀百靈菇及蘑菇🍄三款汁醬帶出各種菇菌獨特香味😊底層配有泡菜沙律醬😋
🔸間菜
帶來一杯清爽柚子有氣茶及鮮茴香叼草橙配西紅柚幫我地口腔refreshing一下😜
主菜
🔸雪燕丨豆腐
釀客家琵琶豆腐蛋白中有芹菜粒😊而上面鋪左層矜貴雪燕😍脆脆地口感點埋微辣乾燒醬真系好似食緊臭豆腐一樣🤣伴菜有意式紅蘿蔔🥕芹菜南瓜🎃
🔸冬栗|五穀
主菜這道冬日時令栗子🌰五穀用左陳皮、紅棗 、紅米、薏米、冬菇🍄芫荽及脆米😍以炒燴方法製成入口先來一陣香氣撲鼻陳皮味🥰每口口感煙韌有嚼勁🤤
🔸冬蜜丨九宮格
青提白肉火龍果✨桂花南瓜🎃陳皮紅豆🫘
接骨木花雪梨🍐葡萄柚草莓軟糖🍊豌豆黃
咖啡栗子🌰椰汁芋頭🥥黑加侖子軟心巧克力🍫
由左至右食起😊我就最鐘意中間酸味味中帶甘口既葡萄柚草莓軟糖❤️
🔸中式甜品✨狀元茶
除左基本百合外🙌特別加入左紅棗杞子桂圓蓮子百合及蘋果🍎為這頓充滿驚喜既Fine Dining延續甜蜜滋潤幸福感覺🙌