2022-12-06
☞ 地道鑊氣小炒 • 富人情味的家庭式飯店 ☜其實呢度既小炒確實很高質👍🏼花款多、且碟碟有水準,充滿地道粵式風味。真係好似食緊平民價既私房菜咁架💕人情味十足✨-<<<火鍋>>>➽ 藥膳醉雞鍋/四重奏椰子雞鍋 $288/半隻 $388/隻我地揀咗菜膳醉雞,選用清遠雞,配上當歸、黨參、淮山、花雕酒 、紅棗、杞子等配料,再加入新鮮豬骨湯熬製8小時而成,所以越煲會越甘甜,醉香味十足;而另外一款就配上椰子肉、純椰青水、椰汁,椰漿粟米、紅蘿蔔,鮮味擔當。➽ 豪住食海鮮拼盤 (2-3人份量) $688豪門入既「西澳龍蝦」貨一向大大隻🤩,仲會預先幫你拆肉,鮮甜爽口啖啖肉🥳;另外仲有生猛海蝦八隻、貴妃蚌四隻、日本大元貝兩隻、台山蠔兩隻,海鮮控必點😛➽ 手切本地牛 $268/細 $398/大➽ 本地安格斯牛小排 $238/細 $368/大選用本地手切牛肉,每日新鮮供應‼️一家六口打邊爐,兩大盤牛一d都唔過份,輕輕灼一灼牛味香濃,油香味十足!聽講仲有幾款刁鑽部位,牛白肉、爪邊肉等,有興趣都可以查詢下架🥰~ ➽ 招牌自家手打四寶丸 $128包括黃金墨魚丸、墨魚丸、
<<<火鍋>>>
➽ 藥膳醉雞鍋/四重奏椰子雞鍋
$288/半隻 $388/隻
➽ 豪住食海鮮拼盤 (2-3人份量) $688
➽ 手切本地牛 $268/細 $398/大
➽ 本地安格斯牛小排 $238/細 $368/大
➽ 招牌自家手打四寶丸 $128
包括黃金墨魚丸、墨魚丸、蝦滑 和 豬肉丸,新鮮爽口,足料啖啖肉👍🏼
➽ 招牌三色太極滑 $108
手打墨魚膠 手打鯪魚膠 手打蝦膠
➽自家製豬肉鮮蝦墨魚膠雲吞
➽自家製豬肉墨魚膠水餃
雲耳 冬菇 蝦米 豬肉 墨魚膠
——
<<<冬日暖煲>>>
☗ 古法秘製羊腩煲 (2-4人) $338
冬天進補又點少得羊腩煲!豪門的羊腩煲製作過程中,特選了藥材包過水去除羶味 ,然後巧妙地炒香羊皮層,再炆至4-5小時,保證肉質要鮮嫩細緻,味道豐富、濃而不膩。
☗ 清湯牛坑腩 (2-4人) $128
地道牛腩風味,口感香腍爽口,完全無味精,連湯都好飲!
<<<家常小炒>>>
✪ 普寧豆醬雞 $158/半隻 $298/全隻
廣東家常小菜,選用清遠雞,經豉油上色及酥炸後,用普寧豆醬將雞再熬一遍,豆醬完全滲入雞肉,入口鹹鮮。
✪ 人生之路 $78
人生之路,亦則咕嚕涼瓜;有別於傳統的咕嚕肉做法,將苦瓜代替豬肉,加入甜椒、糖醋的調製醋汁,藉意表達人生之達含酸甜苦甘,口感外脆內爽。
✪ 三層脆豆腐 $88
豪門獨創菜式!將自家製豆腐面層鋪上臭草碎,蒸完再炸脆外層,最後加上時蔬、甘筍條和雜菇;外脆內嫩,豆腐味濃郁!
✪ 荷葉梅菜蒸菜心 $78
賣相媲美高級中菜廳,將新鮮荷葉鋪底,加入菜心、梅菜慢蒸; 清新爽口。
✪ 砂鍋褔建炒飯 $88
將福建炒飯改良成乾炒版本,用上砂煲煲仔飯的感覺,製作出飯焦香。
🔆/整體黎講/
家庭式住家飯感覺💕老闆小炒廚藝真係好了得,尤其係整羊腩煲、牛坑腩煲等等,相當出色!