2003-12-06 18 views
朋友想試新野,又見呢度好似幾地道,就姑且來吃吃。三個人來到,呢度舖舖面不大,位都set得幾密,又幾暗,唔係幾好坐。其實墨西哥菜都幾單調,肉類餡料不外乎牛、雞、魚及蝦等,但配合不同的粟米餅皮和汁料,有不同的食法。Ensaladas係沙律,朋友叫了芒果蝦沙律,一齊吃所以叫了主菜份量,芒果肉加蝦,配以紅椒及醬汁,幾清新又幾好味;主菜方面,除了tacos及burritos,還有enchilidas及chimichangas可選擇,前者是粟米餅皮卷而後者是炸餅皮包﹝後來才知原來只是炸burritos﹞,但就沒有另一種常見的墨西哥食品fajitas。因不喜歡吃tacos,所以就選了burritos,要了烤什菜牛扒做餡。另外叫了tortilla配chili燴牛肉。樣樣食物碟頭不少,份量足夠。Burritos配以牛油果醬、酸忌廉及墨西哥米等,想唔飽都幾難,味道還算不差,算幾特別,還加了青辣椒Jalapeno,幾酸又幾辣,食完個胃仲隱隱喇住喇住痛,平時食幾辣都無事,可能呢款墨西哥名物唔係咁適合我;Tortilla點chili都幾好味,牛肉就一般,因為有D韌,加上個由豆、肉醬、辣椒等煮成的厚汁,早知叫三豆
樣樣食物碟頭不少,份量足夠。Burritos配以牛油果醬、酸忌廉及墨西哥米等,想唔飽都幾難,味道還算不差,算幾特別,還加了青辣椒Jalapeno,幾酸又幾辣,食完個胃仲隱隱喇住喇住痛,平時食幾辣都無事,可能呢款墨西哥名物唔係咁適合我;Tortilla點chili都幾好味,牛肉就一般,因為有D韌,加上個由豆、肉醬、辣椒等煮成的厚汁,早知叫三豆蕃茄大燴好過。
連埋飲啤酒,埋單四百左右,唔算很貴,未試過的可一試。但個人覺得以食中國菜的標準來說當然唔係太掂,偶一為之就無所謂。