2023-05-26
📍阿爸鮮食上環永樂街87號泰達大廈地下2號舖Long Weekend前一晚喺office搞酒局~飲酒前搞掂個肚先!諗起呢間外賣店係用膠桶裝住啲麵,幾得意,試下無妨~舖頭好細,要行幾級樓梯上去落單,好彩門口都有張木凳可以坐低等外賣。麻辣濃骨湯 紅薯寬粉(小辣) $46首先佢個湯底標榜冇添加味精,而我食完冇特別口乾都相信佢係真材實料嘅,不過佢個小辣其實偏辣,會食到成身汗。紅薯寬粉煮得啱啱好,咬落煙韌彈牙,唔會一夾就斷。肥牛唔係大半塊都係脂肪嘅劣質肉,都幾有良心,都唔會煮得過老。反而薯仔就未煮腍,咬落去爽口,唔係我expect嘅嘢。雖然佢個膠筒睇落好大個,但係其實分量唔係好多。都會想再試嘅,我見佢有啲套餐係可以專食丸,同埋都好奇個紫薯粉絲、南瓜麵究竟係咩味😂
上環永樂街87號泰達大廈地下2號舖
麻辣濃骨湯 [肥牛+薯仔片] 紅薯寬粉(小辣) $46