以前兒時農曆年有個auntie每年都送開,都無食好多年,牙癢癢想再試下仲係咪甘好食!定係因為自己情意結多d!由上網搵番個地址、電話開始,網上食評留言都係話「想買唔容易!」、「真係好好食!」、「真係好巴閉!」。有網友留言話星期六既下午去已經賣晒,買不到!再行第二次店員通知「下次早d啦!」。我就知道要買一罐半罐都有攻略,就係星期六想下晝收工買得到,就一定要打個電話去叫佢地留番罐比你,如果唔係多數都係白行一趟!如是者,我都好慶幸可以每次都順利買得到。上年(新曆2007年12月)想來年農曆年(新曆2008年2月)買幾罐給朋友做拜年賀禮,已經立刻打去問定幾時開始接受預訂,佢地既答覆係已經遲左,每年只會係中秋節接受來年農曆年既訂單。我當時訂下的蛋卷只可以等農曆年後(新年啟市)才有現貨。就因為這一年種種經驗,我今年決定於中秋節致電訂貨。打電話過程好比打電話取叱吒門券,電話接通後我留下聯絡方法、所訂數目。我問及送貨日期時,對方告訴我大約於新曆2008年1月15日(年二十;星期四)。我即時告之屋內所有人必須上班無人收貨,對方著我放心此為暫定送貨日期。送貨時間經過相方協議,又一而再更改。送貨時間延誤,未有

送貨時間經過相方協議,又一而再更改。送貨時間延誤,未有道歉仍然態度欠佳。今年12月我正期待我所預訂的蛋卷,期間有朋友要求加量訂貨。我訂再打電話詢問確實送貨日期,他們有一位李先生告訴我與之前大致相同的對話:
本人:我想問新年既蛋卷我依家仲可以訂貨嗎?
李先生:你依家訂要過左年先比到你!
本人:甘..我只想要一、兩罐,有現貨嗎?
李先生:你依家訂要過左年先比到你!
本人:你再無現貨嗎?
李先生:無..你想新年要..要中秋訂..而定無得訂。
本人:甘我最遲要幾時先可以買到現貨?
李先生:你依家訂要過左年先比到你!(重複)

本人:我依家訂要新年後先有..我知。 我中秋已經打左黎訂左!我意思係..我想問之前幾時黎都仲有現貨可以買走?

李先生:11月。過左11月我地唔接order。12月你想要就訂貨,過左年先比到你!
本人:如果我已經係中秋時訂貨想問我依家可以加單嗎?
李先生:你要少d就得,加就無可能!我地依家趕緊幾萬罐比人!
本人:甘我之前訂左你地幾時送貨?
李先生:..到係差唔多1月15號!(語氣浮躁敷衍)
本人:我訂貨時你同事話1月15號係暫定日期,話會再改!我想問問你幾時可以安排到,因為當日無人收貨。
李先生:甘1月14號囉! (星期三非假期;依舊係無人於家中收貨)
本人:都係閒日要返工無人收貨喎!
李先生:甘1月13號囉!(擺明敷衍顧客) (星期二非假期;依舊係無人於家中收貨)
本人:如果平日只有係6點後或是星期六、日才有人收貨!
李先生:甘就要1月10號囉!(星期六;農曆十五)
本人:甘早!可唔可以遲一d?
李先生:只可以早…我地趕緊貨!係你話無人收貨,就要早d啦!
本人:甘就1月10號既下晝啦!
李先生:甘你果日搵人收貨啦! (草草收線)

我於1月7日(星期三)再致電詢問有關確實送貨時間,李先生再次接聽電話:
本人:想問下你地幾點到會送到?你上次無講實幾點送貨,我要由公司趕回家收貨?
李先生:甘你想我地幾點送丫? (仍舊語氣無禮輕蔑)

本人:2點後!
李先生:我地下晝送唔到!
本人:但係你地上之應承我會送貨架喎!

李先生:一係你改過另一個時間!我地星期六下晝送唔到!甘你想幾時!
本人:.. .. 星期日全日或者平日既6點後!
李先生:甘星期五(1月9日)啦!
本人:都可以!不過,所有人要返工!要6點後才可以!
李先生:就甘啦!

多次同德成號代表李先生對話,對話內李先生態度傲慢、明顯無禮貌及唔尊重客人,與我親身到店內買蛋卷與其他店員接觸的既情況有好大分別。但再於1月8日(星期四),接到李先生既電話:
李先生:我地星期五下晝送蛋卷黎,無問題嘛?!
本人:我琴日先打過黎同你講要6點後先有人收貨架嘛!點解你今日打黎又話下晝送黎既?! 我地真係無人收貨架!

李先生:.. ..甘好啦!6點後丫嘛!
本人:你地真係6點之後先好送黎!我地無人收貨架!

李先生:係甘啦!
原定於1月9日(星期五)6點後送貨,因家人有突發事外出6點半未有送到,致電德成號仍然是李先生接聽:
本人:想問下6點後送貨,因為屋企人有事要趕出門口,已經6點半,你地要幾時送到?
李先生:係你地話6點後送貨..等下啦!已經出左車喇!就到喇!

我唯有收線,著屋企人再等,等到7:30,再致電:
本人:已經7:30仍未到貨,等了個半小時,要幾時先到?
李先生:都係差唔多喇!又係你地話6點後送貨,甘我地物6點後送貨囉!

本人:我既屋企人已經等了個半鐘,點解你地可以甘遲?
李先生:你唔鍾意可以唔好等架!(語氣傲慢敷衍)

本人:吓..已經等左個半鐘都仲未到...你又唔講清楚幾時到?我屋企人有事要趕出門口架!
李先生:都係果句.. 你唔鍾意可以唔好等架!
本人:你問下你地司機幾時到覆返我啦!
李先生:好呀!
本人:你有我電話?你要我留底電話?
李先生:我唔會打比你!係我叫我司機打比你姐!
本人:甘你叫你司機打比我啦!
李先生:我有你記錄!我唔會打比你!係我叫我司機打比你!
(加重語氣)
本人:點解你甘對你既客人既? 你既態度好差喎!
李先生:我都係甘覺!依句我都想甘同你講!我地做左幾十年,咩客都見過,你唔鍾意可以唔好等架!

本人:我唔同你坳! 甘今日等唔到甘點呀?!
李先生:再約過囉!
本人:甘約幾時架?
李先生:唔知喎!
本人:唉..唔好喇! 你叫你司機打比我啦!
李先生:好呀!
5分鐘後與司機既對話同出一轍:
本人:我既屋企人有事要出去! 你太概幾時到呀? 已經個等左半鐘喇!
司機:小姐呀!係你地話6點後送貨,仲好講,我特登因為你地就左九龍區送你地先,我比d客催我交貨! 你地話6點後,依家物6點後囉,又係你地講既.. 我地唔係淨係送你一間架嘛! 你等下囉!

本人:甘點會個半鐘都未送到架! 你仲有幾耐呀?
司機:你唔等得可以唔好等架!

本人:我問仲有幾耐呀? 我有人等緊架?
司機:8:15啦!

不過就以上李先生與司機既對話,就算再好食又如何呢? 他們安排混亂失當 (多次電話對話仍未能確認送貨日期時間)! 解釋含糊無理 (惡人先告狀!約好時間未有送貨,仲將責任推予客人)! 態度囂張自負,完全無視客人感受!蛋卷不是白取的! 要花錢花時間訂購,因此換來一肚氣,我覺得非常不值!比較過奇華、元朗真香、澳門咀香園,德成號有勝人之處,服務再差的食肆如勝香園、九記牛腩、勝利小廚我也遇過,也不及德成號差了! 經過這次,我會投奇華懷抱! 在香港,更難食的也有大堆人排著隊光顧,服務差不算什麼,德成號的李先生與司機才會有這樣的氣燄!