2018-11-11 309 views
上次經過朗豪坊,見到呢間桃園眷村,原來喺上海好出名,係一間賣台式古早味早餐嘅鋪頭,食下粢飯,豆漿同燒餅,不過上次book左餐廳冇去,今晚就專程黎試下先。先喺門口點野食,之後拎埋個電子取餐通知器就可以搵個靚位坐低等等喇。店內佈置好似文青咖啡店咁,細心留意可以見到裝修嘅細節流露出台灣懷舊嘅味道。原木色嘅枱櫈,純白色嘅擺設,襯埋一道灰牆,滿滿嘅台灣文青氣氛。呢個係出餐嘅位置,好乾淨👍食物嘅種類可分為四大種類,粢飯,豆腐花,燒餅同飲品。雖簡單,但有唔同口味選擇。我地叫左粢飯,2個燒餅,1個鹹豆花,1杯豆漿1杯茉香洛神賦。後來拎餐時就擔心食唔晒喇,因為份量都唔係細小。其實原本諗住同老公一人一份粢飯燒餅,但豬未試過食鹹豆花,完全不能夠想像係咩味,所以就order左一碗試下。豆腐花面有菜脯、蝦皮、紫菜、葱同脆卜卜嘅油炸鬼粒,帶有辣油。豬覺得都幾有趣,味道係鹹香,紫菜嘅味道令豬諗起章魚小丸子,再撞上豆花軟滑同非常脆嘅油炸鬼,覺得得意。而老公就認為自己食唔慣,都係鍾意平時食開嘅豆腐花。呢款係辣味嘅燒餅,叫功夫辣雞腿燒餅,食落都幾香口惹味,好似板燒雞腿。而豬扒蛋燒餅,個煎蛋都幾靚,豬扒調味方面唔鹹,可加重

呢個係出餐嘅位置,好乾淨👍

飯糰

鹹豆花

而豬扒蛋燒餅,個煎蛋都幾靚,豬扒調味方面唔鹹,可加重少少味道。至於個燒餅外脆內軟,熱辣辣,芝麻好香噴噴,做得唔錯,但整體而言豬扒蛋配燒餅有d乾。下次試下食芝士蛋先。

功夫辣雞腿燒餅

台式香腸葱蛋燒餅

呢度嘅粢飯係叫做飯糰,豬要肉鬆青瓜,糯米口感綿密,包住肉鬆甜甜地冇咁濟。而老公又想食肉燥,又想食台式香腸葱蛋,豬好大膽地叫左2個,食唔晒就拎返屋企啦。肉燥鹵蛋飯糰都幾有台灣風味,似食鹵肉飯,味道適中,唔錯。而個台式香腸甜甜地,仲有爽脆的酸菜同蔥花蛋,口感豐富飽足。

肉鬆青瓜飯糰

肉燥鹵蛋飯糰

台式香腸葱蛋飯糰

雖然食到飽飽,但飲杯茉香洛神賦,酸酸嘅味道,有助消除飽濟感。

茉香洛神賦

黎到桃園眷村當然要飲杯豆漿啦,豆味尚算濃郁,質感細滑,最重要係唔太甜,好好飲。

豆漿

今晚坐喺度一邊食一邊諗返上年去台灣玩嘅回憶,即刻想要再飛去玩
飯糰
鹹豆花