2023-09-23
星期六中午一行三人,12:14分左右入到餐廳坐低,12:17落單叫嘢食,食物大概係12:26到齊。由於我同朋友本身肚餓,都係食嘢比較快,所以我哋極快係12:38左右已經清晒所有食物,職員已經好手收晒所有碗,與此同時聽到職員同後面嘅食客講:「你睇餐牌啦,睇定就有位㗎喇」我哋原本都打算飲埋枱面杯水,抖一抖都走。點知再轉個頭,職員就即刻過嚟想收埋我哋杯水走,其實當時距離我哋入座時間係半個鐘都未夠,亦有好多枱係早過我哋入座,而又未走。我哋只係食得比較快,但我哋一食完就想趕走我哋俾,感覺真係十分差。講真,餐廳想翻枱我明白嘅,但我食咗半個鐘都未夠,會唔會太過分呢?食完嘢係咪真係抖幾分鐘都唔俾,要即刻起身走呢?然後佢哋係咁收我哋嘢走嘅動作,令到等位嘅一家四口誤會我哋已經食咗好耐,食完唔走係度撳電話,仲要俾說話我哋聽,對父母暗串我哋:食完就走啦,仲係度撳電話🙄