2020-03-12 439 views
平日放假梗係趁冇咩人去沙灘玩下啦,入去石澳之前就係筲箕灣食lunch先,搵食去東大街是常識吧。由於好耐冇食海南雞飯,於是就去呢間泰國餐廳試吓。🇹🇭海南雞飯🐔第一次見海南雞飯有豬紅,都幾得意。雖然豬紅只係配角,但係好爽口!搞到我想叫返碟豬紅。 講番啲雞先,肉質鮮滑,仲有少少「啫喱」(其實係膠原蛋白),而且肉質當然唔會老啦,嫩口到不得之了!想食海南雞嘅朋友絕對可以一試。雜薈金邊粉(清湯/冬陰功湯底)🐷🐮🦐🐟另外兩個朋友分別帶咗一碗清湯同埋冬陰功湯嘅雜薈金邊粉。雜薈嘅配料包括炸魚皮、泰式扎肉、泰式蝦卷、泰式魚蛋同埋豬紅。啲配料好好食喎,比較出色嘅係個蝦卷,而且冬陰功湯底都好味,辣辣地好開胃。泰式滷水無骨豬手飯🐽✊🏻另一個朋友就叫咗豬手飯,佢嘅滷水係酸酸甜甜咁,同港式嘅有少少唔一樣。同豬手一齊食又幾夾,而且份量都幾多,啱晒食肉獸朋友。豬手都幾嫩口,炆得夠哂時候。泰式炸肉河粉(冬陰功湯底)🔥🐷泰國嘅炸肉真係好好味!當然同港式嘅燒腩仔唔可以比較啦,但係泰國嘅炸肉係比較有咬口,同埋塊皮厚少少同埋脆多啲。呢個炸肉做得幾好住筲箕灣嘅朋友就好啦,因為呢間泰國菜絕對係高質嘅!口痕嘅朋友可以唔使山長水遠去九龍

海南雞飯🐔

雜薈金邊粉(清湯/冬陰功湯底)🐷🐮🦐🐟

泰式滷水無骨豬手飯🐽✊🏻
泰式滷水無骨豬手飯

泰式炸肉河粉(冬陰功湯底)🔥🐷

住筲箕灣嘅朋友就好啦,因為呢間泰國菜絕對係高質嘅!口痕嘅朋友可以唔使山長水遠去九龍城🤣🤣順帶一提,侍應超好人!同我地傾偈又同我地講吓笑。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)