2018-12-21
今日係尖沙咀揾野食,行到寶勒巷,比呢隻巨型達摩吸引左呢個圖案似日本達磨不倒翁,代表行好運。臨近年尾,好想來年有運行,唔知呢個達摩幫唔幫到我呢🙏🙏🙏🙏一入門口,就見到呢個流水擺設,搖下個鈴增加行運機會先店舖地方唔算大,但走廊位都好鬆動。店入面仲揾到好多唔好款既達摩食拉麵三部曲,揀湯底>麵>配料跟住order紙✔️就搞掂不過,睇到menu有句達摩金句:湯底是拉麵的靈魂,記得將湯底喝光光!原本想食辛辣湯底,即刻轉軚。喝光整碗辛辣湯,明天可能會失聲🙈🙈🙈🙈高崎達摩_豚骨湯拉麵$78豬骨湯底非常濃郁,但表面沒有一層油,喝起來也沒有油膩感流心蛋,又滑又有蛋香,蛋王震騰騰,流心程度滿分豚腩叉燒。叉燒要食半肥瘦先好食,所以要豚腩位。可以睇到塊豚腩叉燒一圈一圈的,肥瘦參半,確實靚野,當然好食,但得兩塊😣越谷達摩_日式咖哩湯拉麵$78咖哩湯底,日式關係,甜甜的,不太辣,但又有咖哩既香味。朋友話呢個辣度剛剛好,否則點樣把湯底喝光光呢😂😂😂😂豚角煮,原來係一大塊肥肉🙈好在我朋友有大把quote, 佢一啲都冇介意,仲邊食邊讚,啖啖肉,好好味喎。我地兩個都揀左粗曲麵,其實一啲都唔粗,同公仔麵粗糼差不多,係曲身啲。公
一入門口,就見到呢個流水擺設,搖下個鈴增加行運機會先
食拉麵三部曲,揀湯底>麵>配料
跟住order紙✔️就搞掂
不過,睇到menu有句達摩金句:
湯底是拉麵的靈魂,記得將湯底喝光光!
高崎達摩_豚骨湯拉麵$78
豬骨湯底非常濃郁,但表面沒有一層油,喝起來也沒有油膩感
流心蛋,又滑又有蛋香,蛋王震騰騰,流心程度滿分
越谷達摩_日式咖哩湯拉麵$78
我地兩個都揀左粗曲麵,其實一啲都唔粗,同公仔麵粗糼差不多,係曲身啲。公仔麵既外形,但就係拉麵既口感,麵身彈牙,掛湯力強
最後飲晒啲湯,達摩感謝我😏😏😏
外貌協會會員,見隔離枱飲品樽咁吸引,我都唔執輸
招財貓梳打:其實係蜜糖味既梳打,似蜜糖水但又有氣咁羅。一路飲,一路諗,飲埋呢個招財貓梳打,下年仲唔發個豬頭😂😂
白桃梳打:感覺好清新,好香桃味,唔會太甜,反而好多氣
食完餐飯,好似發左場白日夢咁😂😂😂😂