聽朋友推介話灣仔有間長期滿座的金蘭花泰國私房菜,今日係開心星期五,所以早早訂位試吓其午市套餐。果然當日座無虛席,全院滿座。座位間隔都算闊落,二人坐四人枱,仲提供埋酒精搓手液非常細心。望望餐牌睇吓有咩泰式風味午市套餐,價錢都偏貴90幾蚊起,仲要只可以配指定飲品或甜品🍮。冬陰功湯薯粉:有數舊大蝦🍤,秀珍菇配料,湯頭整體酸而不辣,感覺好單一,正常會落椰奶或者淡奶增加口感,但呢到沒有,酸得濟我嫌。重點佢大推珍珠粉薯粉,無味又吾掛汁,搞吾掂。香辣豬肉碎炒薯粉:完全冇辣味,得花生🥜碎粒,炒得又冇鑊氣,薯粉又吾入味,只係食到鹹鹹地煙韌的薯粉,叫有D味咁樣囉。酸辣鳳爪:呢個真係我食過最難食的無味鳳爪,望落正常,但食落無味,仲有陣雪氣味🥺酸又唔酸辣又唔辣,吾得,食咗一啖放低筷子🥢。總結:食左一次無回頭同佢不乏其他泰菜之選

總結:
食左一次無回頭