2021-02-13
晏就喺尖沙咀The One買完新衫準備過新年,落到樓又忽然覺得有啲肚餓想坐低食下野坐下,行過兩條街見到中銀同建行對面有間越南野,價錢正正常常就入咗去啦。見餐牌選擇都係一般越南菜式,當然唔少得有牛肉粉同撈檬嗰啲啦。我就食開湯檬嘅,鍾意濕濕地入口😌所以叫咗一碗順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬,要多杯凍椰汁冰🥛🥛一個人等緊嘢食期間,四圍望吓,舖頭唔算大但望落都幾乾淨企理,枱面都有唔同嘅越南醬料擺咗喺度,有紙巾又有搓手液提供,衛生都做得幾足👍🏻侍應仲俾咗杯熱茶我添,幾貼心☺️椰汁冰(主食配特飲加$12)椰汁冰先來,飲落又無出面果d咁甜喎,唔錯唔錯👍🏻叫一個主食加$12就有啦,仲想點😁順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬 ($66)檬粉上嘅時候配埋有一小杯青檸同辣椒粒,目測係幾大碗,比其他餐廳食嘅份量多,有蟹肉有扎肉又有啲肉碎仲有兩粒豆卜,真係好多材料😍😍個蕃茄湯底唔會太酸同埋太鹹,食唔出有茄膏味,本人覺得個湯底真係唔錯😋😋我仲竟然食唔晒成碗粉添,因為份量實在太多,男仔一定夠飽😉食完就真係當去咗河內啦😂😂疫情下有排都冇得去旅行,唯有幻想一下,真係有得去旅行嘅時候我都想去河內玩吓😎😎
一個人等緊嘢食期間,四圍望吓,舖頭唔算大但望落都幾乾淨企理,枱面都有唔同嘅越南醬料擺咗喺度,有紙巾又有搓手液提供,衛生都做得幾足👍🏻 侍應仲俾咗杯熱茶我添,幾貼心☺️
我仲竟然食唔晒成碗粉添,因為份量實在太多,男仔一定夠飽😉