2020-12-11
平時食開銅鑼灣嗰間,今日同屋企人落炮台山食飯,點知發現開咗分店!即刻停低買返底,啱啱好門口有得泊車,就買咗我最愛嘅糖不甩味。話說呢隻雞蛋仔嘅內餡係台灣直送嘅麻糬同花生芝麻,係佢哋招牌,雖然叫糖不甩,但係一啲都唔甜,芝麻味仲好出,有種芝麻糊嘅香味。老闆係銅鑼灣同一個老闆,佢話而家係佢自己兩邊走,有食開銅鑼灣嘅應該都知佢哋好好傾,因為銅鑼灣以前冇疫情時要排最少半個鐘先到手,等嘅時候就係同老闆吹水度過。平時係銅鑼灣飲開JCL Kiwi,今日天氣凍老細推薦我飲新野,暖嘅檸檬燉雪梨,好好飲!滋潤得黎,仲有果肉咬下。題外話,佢哋呢間一直都唔賣原味嘅,老細話佢哋啲餡真係自己每日煮,唔係求其加啲罐頭嘢即食嘢香精嘢就一個味嗰啲。雖然價錢唔算平,但我最求食好西嘅,最緊要啲料係新鮮同足料,雞蛋仔啖啖都好食,嘢飲唔會死甜飲唔到食材嘅味。杯雪梨為例,半杯都係雪梨肉,親眼睇住老細放一個雪梨落去整嘅。連個包裝都用心思架,令人可以唔使用手掂而直接食,又keep到脆度(當然,加咗膠袋就真係神仙難救啦)。自己平時好少寫食評,不過見佢咁難得逆市開就鼓勵下佢哋啦!
自己平時好少寫食評,不過見佢咁難得逆市開就鼓勵下佢哋啦!
麻糬.糖不甩