2020-03-28
好耐冇打過邊爐,呢日同同事收工,即慶兩個人去食翻個台式養生火鍋!👍🏻好欣賞呢間火鍋店,做足防疫措施,盡力保障食客安全。入門口前,先有店員幫我地探體溫,入座前要消毒雙手同鞋底,同檢查手腕有冇檢疫隔離手環,座位與座位之間亦安排足夠嘅距離,坐底後即提供一大兜滾水俾我地清潔餐具,令我地食得安心!自助醬料區十分乾淨衛生,選擇都唔少,有豉油/香醋/芫荽/辣椒/葱/蒜泥汁/沙茶醬/炸蒜。✨鹽酥一口豆腐湯底未滾嘅時候,食住個香口小食先。一口豆腐細細粒容易食,外表金黄香脆,而且炸得乾身唔會油淋淋,豆腐內裡更加係非常滑溜!✨尚膳養生鍋不嬲鐘意人參味,呢個尚膳養生鍋啱哂我!湯底濃厚,好有人參嘅甘香,味道鮮甜,而且非常足料,有人參/杞子/圓肉/老雞/豬肉/鮮冬菇/粟米/蜂巢豆腐,湯滾後飲翻幾碗先捨得開始打邊爐。✨美國梅花豬肉油脂甘香,肉味香濃,口感彈牙!✨墨魚丸(半份)手打墨魚丸好正!食落好鮮味,好有墨魚香!仲好彈牙!早知叫全份!✨千張豆葉紙朋友推介話要食嘅豆葉紙,滾一滾就食得,口感帶點煙韌,吸收哂湯底嘅精華,好好味!✨唐生菜睇到都覺得好新鮮!打邊爐有個靚湯底真係好重要!連淥棵菜都可以咁清甜😋✨王子麵本身擔心
✨鹽酥一口豆腐
✨美國梅花豬肉
油脂甘香,肉味香濃,口感彈牙!
本身擔心叫多咗食唔落,點知食落又覺得好好味喎!麵條滑得嚟爽彈,吸收哂個湯,真傦無得彈👍🏻
✨沖繩黑糖烏梅汁
酸酸甜甜,味道清新開胃。
✨杞子杭菊露
清甜,清熱,啱哂火鍋嗰陣飲!