呢日同個friend落老尖shopping,行到咁上下又係食晏時間,佢話带我試吓新口味…印度素食,咁我哋就嚟咗呢間座落喺雅士尼中心4樓嘅Savannah Bhavan。有别於一般食肆,打開大門做生意嘅風格,我哋搭𨋢上度嚟,見到一個寫滿印度文嘅水牌,跟住推開道平平無奇嘅木門,先至見到間餐廳。沒有我想像中一般印度食肆别饒傳統風味嘅華麗佈置,反而像踏足一間平民食堂。只見四周食客都係印度人,咁反而增添我對呢度嘅食物嘅信心,因為一定夠地道。天口咁熱,先來杯石榴汁消消暑氣,現搾現飲,少少甜冇加糖,夠新鮮,夠健康。跟住嚟個小食:蔬菜咖喱角,咖喱角主要餡料係青豆同香料薯仔,一啖咬落外皮酥脆,再沾一沾酸甜醬同香草薄荷醬,豐富口味前所未有。再上嘅腰果炒飯,係用印度香米配金黄嘅炸腰果再加上印度香料炒成,炒飯帶少許微辣,不過非常可口,再配上加咗青瓜同紅洋葱嘅乳酪汁,好味層次又再提升。啱啱烘好嘅洋葱烤包熱辣辣上枱,食落煙煙韌韌,包入面有新鮮嘅紫洋葱同香草,口味夠晒清新。估唔到印度素食都有咁多選擇同口味,下次嚟一定要叫多幾款唔同嘅菜式。