2023-10-26 11800 views
又係食放題時間,一向覺得大瀛喜嘅放題質素好、兼夠新意。今期主題係果王-榴槤放題,榴槤控嘅我點會放過呢個黃金機會。金枕頭榴槤用火槍燒過,食嘅時候微暖,真係未試過咁食榴槤,估唔到又出奇地好食喎,特別係甜味,相信因為曾經烤過,梅納反應使甜度得以提升、榴槤香味也更濃;軟綿綿嘅果肉極creamy,雖然每次限叫每人兩件,但食吓食吓,都食咗成10件、8件,叫多兩round都已經回本。 刺身款式選擇多,三文魚、甜蝦、虎蝦、赤貝、帶子、吞拿魚。三文魚厚切肥美,味道鮮;帶子size唔算大,不過新鮮爽口;鮑魚size唔大唔細,有嚼勁;最正赤蝦,蝦肉勁爽彈,味道鮮甜。仲有泰式虎蝦,配上泰式甜辣醬加蒜片,極好味!。西京燒比目魚,係我每次都必叫嘅,因為佢燒到皮層金黃微焦,裡邊魚肉嫰滑,入口油脂即溶。之前未見過嘅新款食物,紅酒藍莓鵝肝,好正!鵝肝幼滑,味道濃郁,配搭藍莓嘅青甜,食多幾件都唔覺膩。炸物之中,可能因為自己超鍾意食榴槤,所以覺得貓山王炸榴槤最出色!芝士年糕都ok,但一定要襯熱食。 飲品勁多選擇,啤酒、清酒、茶、汽水、果汁等等……飲茶可消滯、汽水消暑、酒類令人舒暢,各適其適,總有一款啱飲。甜品除左小蛋糕,一

極品金枕頭榴槤燒

泰式虎蝦

貓山王炸榴槤 芝士炸年糕

甜品除左小蛋糕,一定唔可以錯過椰汁燉鮮奶,勁滑香濃,好好味!燒菠蘿邊食邊噴汁。當然雪糕雪條都要留胃食啦,因為有榴槤雪糕。

榴槤雪糕

如果我多兩個胃就好啦,真係好多嘢食,每次都總有想食想試,但最終都係飽到食唔落,又要諗吓下次幾時再嚟。
Type of Meal
Dinner