2017-04-26
久聞其名, 一直沒有機會拜訪, 直至這個星期六, 同朋友約定去一次咁多啦, 鋪位分開入口部份是外賣檔及超市形式,內部則以乾濕貨填滿, 可惜各樣都要有得賣的情況下,通常會變得沒有哪一類型似主打可以突圍而出,價位亦做不出一個較具競爭力的價位, 如果硬要選一類產品作為有睇頭又較為有競爭力的? 可能會係包裝後嘅魚生/ 魚頭之類的產品, 因為保鮮期好有限,迫住店方要以20蚊左加右賣出一個魚頭,其實都係下欄野, 不過有時呢d下欄野都會被某些大型超市推至百幾二百一個魚頭, 所以這裡的魚頭算是划算的了, 講返食肆今次試咗入面嘅壽司店, 景觀唔差天花夠高, 不過我們坐高枱的枱底一條橫鐵條會頂腳, 只能盡量將櫈面較低避開那條鐵, 先叫了宇治抹茶, 鮮綠色望上格外清新, 但其實只是一個少少近似沙冰的綠茶味飲料, 成35蚊杯一點不平易, 綠茶味算有番咁上下嘅飲到底都不會是冰水, 還飲到係綠茶,再叫了餐牌上的set A $165 & D $98SET A是長崎產吞拿魚盛 , 計有大吞拿魚腩/ 中吞拿魚腩/ 赤身/ 炙燒吞拿魚腩/ 香蔥吞拿魚腩蓉軍艦, 總共五件, 不過我們並非吞拿魚專家, 分不出大吞拿魚腩同中吞
再叫了餐牌上的set A $165 & D $98
SET A
是長崎產吞拿魚盛 , 計有大吞拿魚腩/ 中吞拿魚腩/ 赤身/ 炙燒吞拿魚腩/ 香蔥吞拿魚腩蓉軍艦, 總共五件, 不過我們並非吞拿魚專家, 分不出大吞拿魚腩同中吞拿魚腩的分別, 赤身只係赤多少少而已, 火炙同軍艦就一望而知啦, 食咗吞拿魚腩蓉軍艦無疑軍艦外層紫菜還有少少脆口, 但吞拿魚腩蓉並沒有落太多調味醬油之類的東西未感覺太震撼亦是正 常, 仍舊是比較淡白嘅魚味, 唔覺太多魚油或者魚的鮮甜味!
SET D 係油甘魚/ 三文魚/ 海膽/ 三文魚籽/香蔥吞拿魚腩蓉軍艦, 總共五件, 這裡吃了海膽, 味道係新鮮嘅, 甘味並沒有太突出,
跟住走到海鮮檔落柯打, 赤貝(刺身)兩隻$118非常之鮮味同爽脆, 沾一沾醬油甚至免沾醬油一樣咁”正”!
清酒牛油燒東南亞帆立貝兩隻$100同樣精彩, 雖然帆立貝燒後縮水尺寸較細但還是大於彎月形的白色生殖噐的1/3左右, 貝肉緊緊熟沒有唔新鮮嘅腥味,\配合酒香同牛酒香, 淡淡嘅清香配上海鮮味, 無須太多花巧或者技術只要食材新鮮足以用最少嘅工藝做出上佳的料理, 當日其實有另一隻北海道帶子(刺身用)但要$150/隻, 貴得有點過分, 還好點了這個東南亞帆立貝一樣精彩, 今次在這海鮮檔發現有鬼爪螺一份賣$280, 這種在歐洲被吹捧得厲害但外型完全是醜陋到不行的螺類, 在本港大部份小島沿岸礁石邊經常有見到佢地嘅踪影, 一般都是一堆堆大大小小生活在礁石隙縫內, 在外只見到她那爪子, 身軀部份則是包裹着恐龍皮那樣的外層, 睇到都唔係幾想同佢有接觸, 原來撕開外層後內裡只是一條吸管狀的軟組織, 相對蜆肉這絕對屬於少肉, 這條小飲筒口感有點橡膠但也有點海鮮味嘅, 反而一搣開外皮時那泡汁液更有鮮味, 吃這東西是一次有趣的體驗但應該唔會太有興趣食第二次了,
跟住我們去咗另一檔食燒物的檔口, 我們吃了燒南非五頭鮮飽魚, 口感夠彈牙亦有鮮飽味, 呢個鮑魚係有人請食的, 但其實原價都係98/隻, 呢種地方係賣呢個價啦! 海螺5隻$65喺呢度算最平的一品了, 又是對路的, 雞泡魚干$50 沒有什麼驚喜吧, 龍蝦海鮮泡飯$75 有一小截龍蝦尾,份量是一個人份量, 始終龍蝦也只是一小截龍蝦尾出不了多少龍蝦味道吧, 野菜烏冬$42 也是一個人份量,比較清淡口味但亦配合主題, 野菜嘛不能太濃味吧! 野菜是旺菜,紫菜,蔥白千絲,燒雞軟骨串$18/串, 價錢雖然貴但好好手勢, 燒得恰到好處又唔會灑太多塩, 整體滿意嘅, 如果每樣食物大多1/3的話更加滿意添
Other Info. :
最後在這裡買了包叮噹嘅櫻花荳沙餅$47.9當係買下手信啦!不過兩日後在另一間日式超市見一模一樣的商品賣$29.90真的是太粗心大意, 估佢唔到呢個手信在唔同場合可以相差咁遠!