2018-12-12
朋友生日就去左佢番工既附近幫佢慶生,慶生總係不離三不開三樣野,打邊爐、酒樓大排宴席、西餐扮高級,麻甩女仔組當然首選就係打邊爐。打邊爐總不能打極都同一間,今次來點新意思,來左依間搞作多多既--靚煲皇!靚煲皇搞作多多,而裝修保留左滿滿既中國特色,去到門口就見到,靚煲皇3個字相當有氣勢。入到餐廳中國風格仍然不斷湧來,可以容納幾多人~超爽。雖然今次我地就無十人大軍,四個蝦兵蟹將,但安排既位置都好好,好有舒服既位置~!一坐低見到個Meun已經好吸引,樣樣都係唔係一般火鍋鋪可以食到,我地四個人口味都唔同,就揀左個鹽香骨大白菜煲湯底香濃,湯底都好鬼足料,飲落口有好濃厚既豬骨香味,入面有唔同種類既首菜,令到湯底既滿滿菜既鮮甜同埋甘香味,忍唔住一啖接一啖甘飲湯底已經令人讚口不絕,更加值得讚賞既係店家既配料,樣樣都好精美同埋誠意滿滿,有幾樣野食大家必定要點,實在太好食啦!本地高級牛肉,打邊爐又點可以唔食肥牛呢?依碟肥牛牛味夠濃,店家用料十分新鮮不在話下,而食得出牛味極度濃郁~!絕對唔係次等貨色,大家絕對要掌握好時間,見到牛變左淺啡色就要起筷食落肚!如果到左深啡色~你就浪費左甘好既牛肉!黑柏葉,建議大家一定
入到餐廳中國風格仍然不斷湧來,可以容納幾多人~超爽。
黑柏葉,建議大家一定要加埋落去湯煮熟小小,本身食落去已經風味十足,再煮熟D就變惹味十足,黑柏葉會再吸更多既湯汁,再加埋熱熱地甘食~真係惹味到脾!
牛骨髓,配埋湯底真係鮮上加鮮,而牛骨髓同埋湯底既味係好夾,又唔會爭左大家既風頭,又可以發揮大家既優點到極緻!一個食到話好食,之後就比人搶晒來食,食多隻都無….T^T
最後估唔到蔬菜盤既菜都咁新鮮,食完咁多肉類唔食返菜一定唔得,要幫助消化嘛,打邊爐通常少不免油膩感,食完清甜又生津~絕對解膩之選!
最後我地四丁友打完,都一致裁定~依間靚煲皇絕對可以ENCORE再ENCORE!