由於好朋友同我們介紹話喺柴灣東貿廣場有間食鷄煲同火鍋放題叫「家嫂」新店開張,所以我們就一齊去食晚飯!一入到去見到店內嘅環境裝修好古色古香,好有中國風,真係相當特色!另外每檯都有個店員負責招呼人客,而且態度好親切有禮,真係值得一讚!一開始店員會攞咗個直送刺身盛宴畀我們,當中包括有:非常爽甜嘅牡丹蝦、爽脆嘅赤貝、相當鮮甜嘅帶子皇同爽滑嘅池魚皇,全部都極之新鮮!食完之後店員就攞咗碟新鮮即炸每位一隻嘅松露焗石蠔,外層嘅炸粉唔會好厚身,而且炸得相當金黃酥脆,石蠔就非常肥美大隻,食落質感超軟滑,再夾埋舖面嘅黑松露一齊食,真係好惹味呀!喺食完之後店員就攞咗個我們要求要小辣嘅家嫂鷄煲畀我們,等咗幾分鐘煮熱嘅時間,一打開個煲蓋就有芳香濃郁嘅香氣撲鼻,惹味嘅醬汁滲透晒喺軟滑嘅鷄肉入面,真係超正呀!喺差唔多食晒嗰陣,店員就會問我們想要邊款特搜湯底?而我們就揀咗骨膠原鍋,湯底嘅味道相當鮮味香濃,而最重要嘅重點就係個鍋,令我們感覺好似食緊宮廷嘅御膳咁,而且可以感受到老闆除咗食材嘅要求之外,用嚟盛載著食物嘅器皿同餐具,都相當有心思!火鍋嘅材料首先送嚟嘅係環游海鮮船有:鮑魚、特大元貝等等等等⋯⋯全部都超新鮮,當中我
食落質感超軟滑,再夾埋舖面嘅黑松露一齊食,真係好惹味呀!
惹味嘅醬汁滲透晒喺軟滑嘅鷄肉入面,真係超正呀!
而最重要嘅重點就係個鍋,令我們感覺好似食緊宮廷嘅御膳咁,
當中我們最欣賞嘅係鮑魚,因鮑魚上碟嗰陣仲係非常生猛,肉質超鮮甜軟滑,而且相當肥美肉厚!
食完海鮮船之後就送埋極上牛肉、手工火鍋配料同田園鮮蔬嚟,極上牛肉嘅肉質真係極之嫩滑軟綿,
而且有入口即溶嘅感覺,
牛肉味亦非常濃郁,兼且齒頰留香!
田園鮮蔬嘅蔬菜全部都清洗得相當乾淨衛生!
直送刺身盛宴
松露焗石蠔