早幾日同老友聚舊食飯,食西餐鋸牛排,其中一老友話呢餐D牛排雖然唔錯,不過如果自己煮,2/3價錢已可以食到而且牛排質素更可以高一級。昨天放假,就跟老友去佢買開的食材店見識一下,順便買定D食材今天同女友和家人食餐好,約左老友起觀塘港鐵站等,老友起附近返工非常熟路,不用10分鐘己行到,但其實好方便,我行一次已識路。上到進材食品,有幾個冷藏櫃亦有一個架放酒及食材。店內放著不同食材,冷凍的有牛豬羊和海鮮,種類不少。一心想買牛排,先問店員有乜好介紹,而店員亦好nice好詳細介紹每種牛排,原來呢度有澳洲和牛,油花多些,較淋滑,美國穀飼牛西冷肉眼肉味較濃,更有牛柳及斧頭扒。最後都係買了美國prime 厚切西冷,之後店員介紹了美國龍蝦尾,及北海道刺身帶子,很少見到咁大隻刺身帶子,忍不住又買了一盒,計一計,的確比出街食平好多,而且店員更熱心分享烹煮經驗。非常好。今天先將北海道刺身帶子解凍,牛排就加牛油香草慢煮,之後再煎香二面,帶子刺身非常鮮甜,就如置身日本漁市場食差不多。厚切西冷牛排肉嫩多汁,肉味非常香濃,女友和家人個個食過都讚不絕口!非常正~!仲問我幾時再去買~!
今天先將北海道刺身帶子解凍,
牛排就加牛油香草慢煮,之後再煎香二面,
帶子刺身非常鮮甜,就如置身日本漁市場食差不多。

2019-03-15