週日整天跟兒子溫書預備考試,趁機會鬆一鬆,晚上一家三口出外用饍,老公心血來潮想食火鍋,剛過六點便出門口,以免冇位。來到老坑火鍋時,店員才剛好吃完晚飯。因為我們沒有訂位,貌似老闆的中年男人安排我們坐在冷巷的圓枱。隨後,老公問他牛肉例牌與大碟的份量相差多少,對方立即在廚房攞起一隻中碟,說這就是例牌,我們兩大一細應該夠食。就憑老闆這一句話,我們點菜時才如願以償。因為我們第一次來幫襯,所以花了一點時間才落單,而女店員一聽到話我們要一碟例牌手切牛肉,她立即話除非是訂位時預留,否則只能給半份牛肉。老公立即說老闆話咗可以叫一碟,咁店員也盡責地向老闆查證,對方亦說冇問題,如是者,我吔再叫咗皮蛋芫茜清湯+沙嗲湯底、鵝腸、四寶丸、響玲、粟米及西洋菜。在等上菜期間,另一位貌似老闆娘的向我們推介蟶子,咁又叫埋一碟有三隻的蟶子。在廚房內,有一位哥哥仔負責切牛肉,見佢成晚不停有order,切到冇停手就明白到這店D牛肉的確好受歡迎。只要稍為湪數秒,入口時牛肉仍嫩滑亦有牛味,雖然自己在九龍城街市都可以買到同樣級數的牛肉,但出街食的確寫意D。除咗牛肉,四寶丸亦十分出色,鵝腸亦唔錯,粟米很甜。吃得七七八八,我地加了一碟烏

在廚房內,有一位哥哥仔負責切牛肉,見佢成晚不停有order,切到冇停手就明白到這店D牛肉的確好受歡迎。只要稍為湪數秒,入口時牛肉仍嫩滑亦有牛味,雖然自己在九龍城街市都可以買到同樣級數的牛肉,但出街食的確寫意D。除咗牛肉,四寶丸亦十分出色,鵝腸亦唔錯,粟米很甜。吃得七七八八,我地加了一碟烏冬,其實老公想試埋煲仔飯,但我卻已經食飽了,連烏冬也不吃,寧願食多D西洋菜,所以要兩仔爺清咗碟烏冬。

埋單五百多元,算得上物有所值。老闆同伙計的招呼周到,只是環境麻麻。下次再來,一定會訂咗位先,可以留定D牛肉同坐得舒服少少。
2011-11-27
$180 (Dinner)
  • 手切牛肉
  • 四寶丸